η «θεολογία» της τοκογλυφίας!…

Οι ντόπιοι εφιάλτες και οι διεθνείς τοκογλύφοι γράφουν -εδώ και τώρα- τις μελανότερες και οδυνηρότερες, για το παρόν και το μέλλον του λαού μας και τόπου μας, σελίδες.
Ύστερα απ’ την προσφορά εκ μέρους της Αποστασίας και της Χούντας της μισής Κύπρου στους Τούρκους, τώρα οδηγούν την, «απ’ τα κόκαλα των Ελλήνων τα ιερά», βγαλμένη Ελευθερία μας, «πικραμένη και ντροπιασμένη» στην ειρκτή του έσχατου εξευτελισμού και της έσχατης ένδειας.
Και δεν αρκούνται μόνο στην οικονομική μας αιχμαλωσία. Θέλουν παράλληλα και την προσωπική μας υποδούλωση. Με τη διαβόητη «κάρτα του… αλήτη»!
Το χαφιέ, δηλαδή, που θα μας εξαναγκάσουν να κουβαλάμε πάνω μας. Για να μας μεταβάλουν σε πολτό. Και δεμένους χειροπόδαρα, να μας πλάθουν και να μας πακετάρουν, όπως βολεύει στα εγκληματικά τους συμφέροντα. Έτσι ώστε να αργοπεθαίνουμε, φυτοζωώντας…
Αλλά ούτε και ως εδώ μένουν ικανοποιημένοι. Γιατί, για να πετύχουν αυτά και άλλα πολλά, που δόλια -φαίνεται -να μας κρύβουν, είναι απαραίτητο να σκοτώσουν πρώτα-πρώτα την ψυχή μας.
Και, επειδή βασική συνιστώσα για την υγεία και ζωή της ψυχής του ελληνικού λαού είναι το Ευαγγέλιο, επιστρατεύουν κάθε παραλογισμό και διαστροφή, για να το εξοβελίσουν από κάθε χώρο της κοινωνικής μας πραγματικότητας:
Από τα δικαστήρια, για να μην προσβάλλεται η θεμελιακά άδικη, στη συντριπτική πλειονότητά της, νομιμότητά τους απ’ την εικόνα του Νοητού Ήλιου της Δικαιοσύνης.
Από τα σχολεία, για να μην προσβάλλεται το ψεύδος, που διαρκώς όλο και μεθοδικότερα και σε μεγαλύτερες δόσεις σερβίρεται στα παιδιά μας.
Και όλα αυτά στο όνομα των ανθρωπίνων, λένε, δικαιωμάτων! Οι συστηματικοί και ουσιαστικοί υπονομευτές και κατεδαφιστές παντός ανθρωπίνου δικαιώματος και πάσης δικαιοσύνης! Σε παγκόσμια κλίμακα…
Και να, που τώρα θέλουν, λέει. να καταργήσουν και το τμήμα της Θεολογικής Σχολής, που ασχολείται με την κοινωνική θεολογία.
Και με ποια πρόφαση;
Επειδή, λέει, στο τμήμα αυτό έχει επιβληθεί από την πλευρά κάποιων καθηγητών καθεστώς ευνοιοκρατίας και οικογενειοκρατίας.
Δηλαδή πονάει δόντι, κόβουν κεφάλι….
Όταν θα έπρεπε ν’ αρχίσουν πρώτα-πρώτα απ’ τα δικά τους τα κεφάλια….
Γιατί μας θυμίζουν οι αρχάγγελοι αυτοί της κάθαρσης και στην περίπτωση αυτή και πάλι το αθάνατο Ευαγγέλιο:
Όταν ο Χριστός κατακεραυνώνει τη μαφία των γραμματέων και φαρισαίων, που έβλεπαν τη σκόνη στα μάτια των άλλων, αλλά δεν έβλεπαν τα δοκάρια στα δικά τους τα μάτια.
Γιατί τι άλλο είναι ο δικομματισμός, αν όχι οικογενειοκρατικές συντεχνίες πλιάτσικου και ληστείας σε βάρος του λαού. Οριζοντίως και καθέτως!…
Και οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την πολυεπίπεδη και πολύμορφη θανάσιμη υπονόμευση και χρεοκοπία της χώρας μας.
Και ποια είναι η πραγματική αιτία, για την οποία θέλουν να καταργήσουν το Τμήμα της Κοινωνικής Θεολογίας;
Είναι, όπως φαίνεται το γεγονός ότι η κοινωνική θεολογία βρίσκεται σε διαμετρική αντίθεση με τη «θεολογία» του καπιταλιστικού μεσαίωνα και της διεθνούς τοκογλυφίας.
Αφού περισσότερο από κάθε άλλο τμήμα, όχι μόνο των της Θεολογικής, αλλά και όλων των πανεπιστημιακών σχολών ασχολείται με το, ζωτικότερο για την κοινωνία μας πρόβλημα: Δηλαδή, την κοινωνική δικαιοσύνη!
Που ασφαλώς καθόλου δεν συμφέρει στους διεθνείς τοκογλύφους και τους ντόπιους υπηρέτες τους…
Και είναι, λέει, και σοσιαλιστές οι αξιότιμοι αυτοί κατεδαφιστές της κοινωνικής θεολογίας! Και μάλιστα με πατέντα και περικεφαλαία.
Αφού έχουν και την προεδρεία και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς!…
Λοιπόν; Θαυμάστε και δοξάστε την καθαρότητα και την δικαιοσύνη τους….

παπα-Ηλίας

https://papailiasyfantis.wordpress.com

20 Σχόλια

  1. Ασφαλώς και είναι πρόφαση ο λόγος που προβάλλουν για την κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας παπα-Ηλία μου. Πρόβλημα υπήρχε, απ΄ όσο ξέρω, αλλά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται, δεν καταργούνται τα Τμήματα! Πρόφαση και μια «εύπεπτη» δοκιμή για την κατάργηση πολλών άλλων Τμημάτων.

    Βλέπεις, εδώ και πολλά χρόνια η ψευδεπίγραφη «Ευρωπαϊκή Ένωση», έχει αποφασίσει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ούτε παιδεία ούτε πολιτισμό. Θα αφομοιώνει τα «προϊόντα» των κεντροβορειοευρωπαίων. «Ο Αγών» (του Αδόλφου) τώρα δικαιώνεται. …

    Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!

    Απάντηση

  2. Posted by ΣΩΤΗΡΗΣ on 27 Νοεμβρίου, 2010 at 7:29 πμ

    Πότε θα γλυτώσουμε απο αυτούς τους κυβερνοαλήτες Παπα Ηλία ???
    μας πίνουν συνέχεια το αιμα …

    Απάντηση

  3. @philemon

    Καλημέρα, καλό Σαββατοκύριακο

    Εργάζονται σε όλα τα επίπεδα: Οικονομικό και πολιτισμικό.

    Γιατί καταλαβαίνουν ότι αυτά είναι αλληλένδετα.

    Και ιδιαίτερα τους απασχολεί η υπόθεση: Ευαγγέλιο.
    Γιατί αποτελεί την πιο καθαρή καταδίκη του καπιταλιστικού τοκογλυφικού καθεστώτος…

    Και βέβαια «Ο Αγών» του Αδόλφου τώρα δικαιώνεται!

    Γιατί όλα τα γουρούνια έχουν την ίδια μουτσούνα….

    Απάντηση

  4. @ Σωτήρη, καλημέρα, καλό Σαββατοκύριακο

    Ας όψονται αυτοί, που τους ψηφίζουν και τους στηρίζουν. Για να μας πίνουν, όπως λες, το αίμα.

    Αν και, όπως φαίνεται, μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (=διαβολοκυβέρνησης) βγάζουν όποια αποτελέσματα θελήσουν. Ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσει το κοπάδι.

    Και συμβαίνει και τώρα ο, τι συνέβαινε και με τη χούντα.

    Οπόταν ο γελοιογράφος τότε της Βραδυνής έγραφε:

    «Ποτέ δεν εματάγινε τέτοιο κουτί ρημάδι
    να ρίχνεις ΟΧΙ το πρωί να βγαίνει ΝΑΙ το βράδυ»!

    Γι’ αυτό φοβούμαι ότι θα είναι δύσκολο ν’ απαλλαγούμε απ’ την αλητοκυβέρνηση…

    Εκτός και αν ο λαός τους πάρει στο κυνηγητό. Πράγμα δύσκολο για για ένα τόσο υπνωτισμένο κοπάδι…

    Απάντηση

  5. @ το Αγρίνιο στο internet

    Ευχαριστώ για το συμπνευματισμό και τη συμπαράσταση

    Απάντηση

  6. Μια καλημέρα πέρασα να πω, καλή συνέχεια
    apneagr

    Απάντηση

  7. Καλημέρα σας πάτερ Ηλία!

    Λυπούμαι που θα διαφωνήσω μαζί σας για το θέμα του τμήματος της λεγόμενης «Κοινωνικής Θεολογίας».

    Ασφαλώς θα θυμάσθε ότι πρόκειται για το «Ποιμαντικό», το οποίο απλώς μετονομάσθηκε (1983) για ν’ αποτελέσει ένα δεύτερο καμουφλρισμένο Θεολογικό τμήμα και να μπορούν οι απόφοιτοί του να διορίζονται και αυτοί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (μια κατάληψη στη Συγγρού και μία στην Εγνατίας, απο τους φοιτητές των Ποιμαντικών ήρκεσε…)

    Aλήθεια, πείτε μου σεβαστέ μου πάτερ: Τι ακριβώς σημαίνει το «κοινωνικής» ως προσδιοριστικό της «Θεολογίας»; Δηλ. το (καθαυτού) Τμήμα Θεολογίας απ’ το οποίο λείπει αυτός ο συγκεκριμένος «προσδιορισμός» είναι …ακοινώνητο, ευρίσκεται εκτός κοινωνίας, δεν αφορά τη κοινωνία, τι έτερον;

    Για τα λοιπά ζητήματα που αφορούν σε ποινικές υποθέσειςπαρανόμων καταλήψεων (!) καθηγητικών θέσεων από συγκεκριμένες οικογένειες, αρμόδια είναι τα θεσμικά δικαστικά και πανεπιστημιακά πειθαρχικά όργανα.

    Και κάτι τελευταίο (θεωρήσατέ το αν θέλετε αφελές): αφ’ ης στιγμής ανωτατοποιήθηκαν οι τέως Ανώτερες Εκκλησιασιαστικές Σχολές (μετονομασθείσες σε …»Ακαδημίες»), τι νόημα υπάρξεως έχουν τα τμήματα «Κοινωνικής Θεολογίας» (τα οποία – ασφαλώς θα ενθυμείσθε – ιδρύθηκαν για να παρέξουν ανώτατη εκπαίδευση σε παραγωγικά στελέχη της Εκκλησίας);

    Eύχεσθε πάτερ μου.

    Απάντηση

  8. @ apneagr

    Ευχαριστώ για την καλημέρα και για την γενικότερη επικοινωνία. Εξαιτίας της οποίας το μπλογκ σας μου είναι ιδιαίτερα συμπαθές.

    Και να σας αφήσω ευχόμενος: Καλό Σαββατοκύριακο.

    Απάντηση

  9. @ Χάρης Α.

    Φίλε Χάρη

    Αλίμονο, αν, σε όλα, συμφωνούσαμε. Η ζωή μας θα γινόταν πληκτική και αφόρητη. Άλλωστε μέσα απ’ την αντιγνωμία και τη διαλεκτική προάγεται η αλήθεια.

    Απ’ τα γραφόμενά σας υποθέτω ότι είστε θεολόγος ή φοιτητής της
    Θεολογικής. Απ’ τα θρανία της οποίας πέρασα κι εγώ κάποτε…

    Κατά τη γνώμη μου ήταν απαραίτητη η ύπαρξη ενός τέτοιου τμήματος. Που ν’ ασχολείται ειδικά με τα κοινωνικά προβλήματα.

    Γιατί η Θεολογική, όπως εγώ τη γνώρισα, δεν αναφερόταν σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και άλλα συναφή. Ει μη σπανίως και παρεμπιπτόντως.

    Άκουσα δε εισηγήσεις κάποιων (καθηγητών ή και μεταπτυχιακών φοιτητών)του συγκεκριμένου τμήματος, σε διημερίδα, που έγινε στο Μεσολόγγι, πριν 3-4 χρόνια.

    Που όντως απηχούσαν μια πολύ διαφορετική αντίληψη απ’ τη γνωστή καθιερωμένη και πεπατημένη, μεταξύ των κληρικών και των θεολόγων.

    Αντίληψη, η οποία, αν έβρισκε ανταπόκριση στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, ίσως να μη φτάναμε, σαν χώρα, στο σημερινό μας κατάντημα.

    Πιστεύω δε ότι στη σημερινή συγκυρία η ύπαρξη ενός τέτοιου τμήματος είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη.

    Και γι’ αυτό ακριβώς πιστεύω ότι οι εραστές του ΔΝΤ επιδιώκουν την κατάργησή του. Και όχι για τις «εν αμαρτίαις προφάσεις», που προφασίζονται…

    Γιατί το καθεστώς αυτό δεν χρησιμοποιεί κανένα δόλωμα, χωρίς να κρύβει για το λαό οδυνηρά αγκίστρια. Και μάλιστα το καθένα οδυνηρότερο του άλλου.

    Αν, πέραν αυτού, υπάρχουν, μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της Θεολογικής αντιθέσεις, για λόγους επαγγελματικής αποκαταστάσεως των αποφοίτων, δεν τους γνωρίζω. Και, ως εκ τούτου, είμαι αναρμόδιος να εκφέρω γνώμη.

    Απάντηση

  10. Πάτερ μου,

    κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ που μπήκατε στο κόπο να μου απαντήσετε. Θά’ θελα, όμως, να σχολιάσετε επι της ουσίας τα ζητήματα που σας έθεσα:

    1) Τι ακριβώς σημαίνει – αναφορικώς με Τμήμα «Κοινωνικής Θεολογίας» – το “κοινωνικής” ως προσδιοριστικό της “Θεολογίας”; Δηλ. το (καθαυτού) Τμήμα Θεολογίας απ’ το οποίο λείπει αυτός ο συγκεκριμένος “προσδιορισμός” είναι …ακοινώνητο, ευρίσκεται εκτός κοινωνίας, δεν αφορά τη κοινωνία, τι έτερον; (προσωπικά πιστεύω και το λέω ευθέως ότι τα Ποιμαντικά είναι καμουφλαρισμένα Θεολογικά…)

    2) αφ’ ης στιγμής ανωτατοποιήθηκαν οι τέως Ανώτερες Εκκλησιασιαστικές Σχολές (μετονομασθείσες σε …”Ακαδημίες”), τι νόημα υπάρξεως έχουν τα τμήματα “Κοινωνικής Θεολογίας” (τα οποία – ασφαλώς θα ενθυμείσθε – ιδρύθηκαν για να παρέξουν ανώτατη εκπαίδευση σε παραγωγικά στελέχη της Εκκλησίας, την οποία τώρα, ασφαλώς μπορούν (ή διαφωνείτε;) να παρέξουν οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες;

    Επιμένω γιατί με ενδιαφέρει η άποψή σας και ως κληρικού και ως θεολόγου.

    Απάντηση

  11. @ Χάρη

    Πιστεύω πως ο, τι μπορούσα να σας πω, το είπα. Αλλά πρώτα ο Θεός από Δευτέρα θα επανέλθω. Καλό Σαββατοκύριακο

    Απάντηση

  12. Posted by Χρήστος Ρέτουλας on 28 Νοεμβρίου, 2010 at 8:29 μμ

    Αγαπητέ Παπα-Ηλία
    Εάν θέλετε ρίξτε μία ματιά στο ακόλουθο βιβλίο και ειδικά
    στο τμήμα που λέγεται ‘Πέραν του Πλούτου’
    http://www.idkf.gr/ekdoseis.php?lang=el

    Click to access Biblioparousiase.pdf

    Σας χαιρετώ

    Απάντηση

  13. @ Χάρη, καλημέρα και καλή βδομάδα

    Η Κοινωνική Θεολογία είναι αυτή, που ασχολείται με την κοινωνική πραγματικότητα και τα προβλήματα της. Πράγμα που, τουλάχιστο στα χρόνια, που εγώ ήμουν φοιτητής, δεν έκανε η «καθαυτό» Θεολογία.

    Κάτι που σημαίνει ότι σε μεγάλο βαθμό η τέτοιου είδους θεολογία είναι όντως, ακοινώνητη.

    Πράγμα, που ασφαλώς δεν είναι το Ευαγγέλιο. Γιατί ο Χριστός κήρυξε, κατά τη γνώμη μου, την καθολική επανάσταση, που αγκαλιάζει όλα τα ανθρώπινα προβλήματα.

    Αυτό, που, δυστυχώς δεν κάνει ούτε η «καθαυτό» Θεολογία ούτε βέβαια η δεσποτοκρατούμενη Εκκλησία…

    Δεν γνωρίζω βέβαια τι διδάσκουν οι Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές. Φοβούμαι ότι θα διδάσκουν ο, τι δίδασκε και στα χρόνια μου η καθαυτό Θεολογία και ο, τι υπαγορεύει η, αλληλέγγυα προς το αντικοινωνικό κατεστημένο, δεσποτοκρατία…

    Σε αντίθεση με όσα, σύμφωνα με το κοινωνικό περιεχόμενο του Ευαγγελίου, διδάσκει, απ’ όσο εγώ μπορώ να ξέρω, το τμήμα της Κοινωνικής Θεολογίας.

    Απάντηση

  14. Σχόλια από το press.gr:

    13 Σχόλια:

    Ανώνυμος είπε…

    H «θεολογία» αλλά και ο παράδεισος ΤΗΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.
    29 Νοε 2010 4:55:00 μ.μ.
    Ανώνυμος είπε…

    ρασοκουραδο δεν μας χεζεις,
    δεν την εδωσε το εγκλημα της αποστασιας την μιση Κυπρο αλλα γενικοτερα η εμετικη χριστιανοχουντοδεξια του «Κυριου» που υποτιθεται εστειλε τα αγγελακια να ξεκωλιασουν την παρθενα για να γεννησει το μπασταρδοχριστο σας
    29 Νοε 2010 5:03:00 μ.μ.
    Ανώνυμος είπε…

    ΤΗ ΜΙΣΗ ΚΥΠΡΟ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ Η ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ ΑΛΛΑ Ο ΜΙΧΑΗΛ ΜΟΥΣΚΟΣ(ΜΑΚΑΡΙΟΣ)ΣΕ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ.ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΝ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΗ ΕΜΕΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1974,ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΜΙΛΙΑ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΛΙ ΜΠΙΡΑΝΤ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ »ΑΠΟΦΑΣΗ-ΑΠΟΒΑΣΗ» ΟΤΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΡΑΞΑΝ(ΑΤΤΙΛΑ).
    29 Νοε 2010 5:42:00 μ.μ.
    Ανώνυμος είπε…

    ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΠΟΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΞΙΑ

    ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ!!!

    ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΦΑΣΙΣΤΟΜΟΥΤΡΑ, ΤΑΓΜΑΤΑΛΗΤΕΣ, ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΚΑΡΦΩΝΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕ Η Ο.Π.Λ.Α., ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΝΕΙΜΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΒΡΩΜΕΡΟΥΣ ΠΡΟΔΩΤΕΣ, ΑΥΤΟΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΝ ΜΕΣ ΣΤΗ ΚΟΜΑΝΤΑΤΟΥΡ, ΣΤΟΥΣ ΠΑΤΡΩΝΕΣ ΤΟΥΣ Ή ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΙ ΕΓΛΥΦΑΝ ΤΟΝ ΚΩΛΟ ΤΗΣ ΓΑΜΙΟΛΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥΤΑΝΑΣ- ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗΣ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΝ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!

    ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ, ΠΟΥ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΦΤΑΝ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΑΝ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΞΙΑ ΚΤΗΝΗ ΘΗΣΑΥΡΙΖΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΦΑΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΠΙΖΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΑΖΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ!!!

    ΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ, ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΡΩΜΕΡΑ ΚΩΘΩΝΙΑ, ΠΟΥ ΑΦΟΥ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΠΟΡΩΝΤΑΣ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΟΥ, ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΤΣΟΜΠΑΝΗΔΕΣ, ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΛΟΓΩ «ΚΑΘΑΡΟΥ» ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ, «ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ»- ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ, ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΕΣ, ΕΣΑΤΖΗΔΕΣ, ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΨΥΧΑΝΩΜΑΛΟΥΣ ΚΙ ΑΓΑΜΗΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΓΕΜΑΤΟΥΣ ΚΟΜΠΛΕΞ, ΠΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕΤΑΙ, ΔΙΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΞΕΣΠΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΑΤΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΦΤΕΡΝΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΠΟΥ ΤΙΣ ΣΑΠΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΞΥΛΟ ΜΕ ΒΕΡΓΕΣ ΚΑΙ ΞΥΛΑ ΜΕΧΡΙ ΟΡΓΑΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΔΙΣΜΟ ΤΟΥΣ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΗ ΚΑΘΗΚΙΑ!!

    ΕΙΔΑΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» ΣΤΗ ΝΕΤ, ΔΕΞΙΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΤΗΝΗ???

    ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΛΛΙΟΣ, ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ, ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΡΑΒΒΑΡΙΤΗΣ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΑ????

    ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ, ΒΡΕ!!!

    ΣΠΛΑΧΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΣΑΣ!!!

    ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΦΤΩΧΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ «ΑΓΑΠΟΥΝ» ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ!!!!

    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΑΣ ΤΟ 1975, ΣΟΛΩΝΑΣ ΓΚΙΚΑΣ, ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΑ ΚΑΗΜΕΝΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΡΙΚΑ «ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΗΜΑΤΑΚΙΑ»…

    Ε, ΚΑΙ ΦΑΓΑΝΕ ΜΟΝΟΝ 4-5 ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ, ΤΑ ΚΑΗΜΕΝΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!

    ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕ ΘΑ ΤΗΝ ΕΙΔΑΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ!!!

    ΕΣΕΙΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΤΕ ΠΟΤΕ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ, ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΕΣ, ΧΩΡΙΑΤΕΣ, ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΥΣ, ΠΑΠΠΑΔΕΣ, ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥΤΑΝΕΣ!!!

    ΕΝΑΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΙΧΑΤΕ, ΤΟΝ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΚΟΥΝΕ ΜΟΝΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΝΑ ΑΚΟΥΤΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ!!!

    ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΤΟΥ ΣΚΥΛΑΔΙΚΟΥ ΣΚΟΥΠΙΔΑΡΙΟΥ, ΤΗΣ ΜΑΣΑΣ, ΤΗΣ ΡΕΜΟΥΛΑΣ, ΤΟΥ ΡΟΥΣΦΕΤΙΟΥ, ΤΗΣ ΡΟΥΦΙΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΛΑΜΟΓΙΑΣ, ΤΟΥ ΑΡΜΕΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΑΓΕΛΑΔΑ, ΤΟΥ ΔΟΣΙΛΟΓΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ, ΤΟΥ ΚΑΡΑΚΙΤΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ…

    ΔΕΙΚΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΚΙ Ο ΑΝΘΙΜΟΣ!!!

    ΛΑΪΚΗ ΣΑΣ ΒΑΣΗ – ΟΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΙ ΟΛΙΓΟΦΡΕΝΕΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ ΚΑΙ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ!!!

    ΑΥΤΟΙ ΕΙΣΤΕ…

    ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΑ ΧΟΥΝΤΟΔΕΞΙΑ ΤΟΜΑΡΙΑ!!!!!

    ΟΥΣΤ, ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΓΕΛΟΙΟ ΚΟΜΜΑ-ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ ΣΑΣ !!!

    ΠΑΝΤΑ ΘΑ’ΣΤΕ ΜΙΑ ΟΙΚΤΡΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!!!
    29 Νοε 2010 6:56:00 μ.μ.
    Ανώνυμος είπε…

    Δηλαδη μπορεί να πιστευει κανείς οτι το 2014 θα ειναι ολοι αυτοι
    οι χαμογελαστοι και δυστυχισμενοι Σοσιαλιστες ΕΔΩ ??
    Θα μας αφησουν τη χαρα και την ευτυχια του ΔΝΤ και θα πανε ταξιδι.

    Στα αρχίδια τους.Ζωα.ΖΩΑ του ΚΕΡΑΤΑ

    Αλλά η παρακαταθήκη τους θα μείνει.

    Το ΠΑΣΟΚ και αυτό δεν το έχουν αντιληφθεί πολλοί δεν είναι κόμμα είναι καθεστώς: εξυπηρετήσεων, βολέματος, χρηματοδοτήσεων.
    Ως μέλος έχεις εξασφαλίσει σπουδές, πτυχία, βόλεμα, προβολή, καρέκλες, χρήμα.
    Για να ξεριζωθεί η νοοτροπία δεν θέλει σφαλιάρα αλλά …κατραπακιά.
    29 Νοε 2010 7:03:00 μ.μ.
    Ανώνυμος είπε…

    Η 23η Αυγούστου έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων. Φυσικά, μην περιμένετε να διαβάσετε κάτι σχετικό στα ελληνικά μέσα μαζικής επικοινωνίας, τα οποία «αριστεροκρατούνται». Η είδηση θα «πνιγεί», δεν θα φτάσει καν ως «υπόμνηση» στους αρχισυντάκτες. Ποιος θα τολμήσει άλλωστε, «να μπει στο μάτι» του («προοδευτικού») συστήματος, να υποστεί διώξεις; Ο εν Ελλάδι κομμουνισμός (κατά τον Νίκο Καζαντζάκη «πνευματική ψώρα»), παρά τα αναρίθμητα και διαπιστωμένα εγκλήματά του, εξακολουθεί να παραμένει «αποδεκτή» από το σύστημα ιδεολογικοπολιτική θεώρηση και πρακτική (βλέπε ενέργειες ΠΑΜΕ). Στους κόλπους της αστικής (και «καθωσπρέπει» και καθ’ όλα «φιλελεύθερης») Δεξιάς, υπάρχουν πολλοί που «ξέχασαν» τα εγκλήματα των κομμουνιστών την περίοδο 1942-49, που ξέχασαν τον Φενεό, τον Μελιγαλά, το Κιλκίς, που ξέχασαν τις επετείους στο Γράμμο & Βίτσι και στο Μακρυγιάννη, που ξέχασαν όλους όσους δολοφονήθηκαν από τα πιστόλια της ΟΠΛΑ, όλους όσους έπεσαν μαχόμενοι κατά της ΣΝΟΦ και των Ελλήνων συνοδοιπόρων της, για να παραμείνει ελεύθερη και ελληνική η Μακεδονία μας.
    29 Νοε 2010 8:24:00 μ.μ.
    Ανώνυμος είπε…

    εχεισ δικιο.την κυπρο τη πποδωσε ο μιχαηλ μουσκοσ-μακαριος.για να φτασει γρηγορα στη νεα υορκη οι αλλοτε μισητοι εχθροι του αγγλοι τον μετεφεραν απο το ακρωτηρι στη βαση της παφου και απο κει στη μαλτα,υστερα λονδινο και τελοσ νεα υορκη,οπου και καλεσε απο το βημα του ΟΗΕ τουσ τουρκουσ να επεμβουν στη κυπρο.το οποιο φυσικα απεδεχθησαν.
    29 Νοε 2010 8:46:00 μ.μ.
    Ανώνυμος είπε…

    Παπα, μην γραφεις οτι σε συμφερει, αν σε κοβει τοσο πολυ θα εγραφες και για το συναφι σου που τα παιρνει κανονικα ακομα και απο τα πιο φτωχα γεροντια για να τους διαβασει πριν πανε στον αλλο κοσμο.
    29 Νοε 2010 9:12:00 μ.μ.
    παπα-Ηλίας είπε…

    Ο γλωσσικός οχετός αποκαλύπτει την ποιότητα του καθενός και την ένδεια επιχειρημάτων απέναντι στην καταλυτική φωνή της αλήθειας….
    29 Νοε 2010 9:23:00 μ.μ.
    Ανώνυμος είπε…

    Mέχρι τώρα ξέραμε
    – απο τα spam mails –
    την επιμηκυνση πέους.

    Τώρα θα μας γανώσουν
    το κρανίο με την επιμήκυνση χρέους.

    Νομιζω οτι και στις δυο περιπτώσεις προκειται για χοντρή απάτη.

    ΕΣΎ ΚΡΕΤΙΝΕ με το συνεχές copy .
    ΚΑΦΡΕ… Θανάση Ι. Νικολαΐδη
    ΖΩΝΤΟΒΟΛΟ ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ »»»»»»»»»»»’
    ΠΟΥ
    ΤΑ ΚΑΤΑΞΕΣΚΙΣΕΣ ΤΟ ΔΕΞΙΟ ΠΑΣΟΚ
    ΘΥΜΙΖΟΥΝΤΑΣ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ.
    ΘΑ ΣΕ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΝ. ΑΝ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ.
    ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ
    ΠΑΣΟΚ ΚΑI ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.

    AΣΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΥΜΙΘΗΚΑΝ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ
    ΤΟΥΣ ΣΑΝ ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΗΣΤΕΣ
    ΚΑΙ ΓΙΝΑΝΕ ΠΑΛΙ ΟΙ νεοΝΑΖΙ
    ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΠΑΣΟΚ- ΔΝΤ….

    ΠΡΟΣΕΞΕ.
    τώρα που σε επιστέτεψαν
    μην σου κόψουν και το πουλί σου
    και στο δώσουν να το φάς
    ΠΡΙΝ
    ΣΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΣΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΣΕ ΠΑΝ
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΡΜΑΧΤ
    KAI TA BAFFEN ΤΩΝ SS // PASOK.
    29 Νοε 2010 9:41:00 μ.μ.
    Ανώνυμος είπε…

    Ο πραγαμτικος οχετος τραγοπαπα ειναι στα βοθροευαγγελια σου, απο τα οποια ζεις, και στην βοθρολυματικη χριστιανοχουντοδεξια ιδεολογια που πλασαρεις
    30 Νοε 2010 3:25:00 π.μ.
    Ανώνυμος είπε…

    Οσο για ενδεια επιχειρηματων ειναι γελοιο να αναφερει κατι τετοιο ενας επαγγελματιας της χριστιανικης απατης η οποια μονο σε επιχειρηματα αποδειξης δεν στηριζεται αλλα στην δοξασια.
    Εχεις θρασος τραγοπαπα
    30 Νοε 2010 3:27:00 π.μ.
    Ανώνυμος είπε…

    ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΔ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΙΣΚΟΥ ΚΑΙ ΓΕΛΑΜΕ ΛΙΓΟ.. ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ ..ΕΙΔΑΛΩΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΣΚΟΥ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ..ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΟΤΑΤΑ.. ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΘΕΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΓΑΛΑΖΙΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ ΣΦΟΥΓΚΟΚΩΛΑΡΙΩΝ

    Απάντηση

  15. Δεν φταίει ο χριστιανισμός ή ο σοσιαλισμός, αν κάποιοι εγκληματίες και απατεώνες καπηλεύονται και εκμεταλλεύονται τον ένα ή τον άλλο. Ούτε όμως ο χριστιανισμός ούτε ο σοσιαλισμός είναι απάτες και εγκλήματα.

    Πράγμα, που σε κάθε περίπτωση είναι ο καπιταλισμός σε όλες του τις εκφάνσεις και όλη του την έκταση.

    Που δυστυχώς πολύ συχνά τον ακολουθεί με κλειστά μάτια και ακατανόητη βλακεία το κοπάδι της φτωχολογιάς. Την οποία καταδυναστεύει και καταληστεύει.

    Και ακόμη δυστυχέστερα τον υπηρετούν και μάλιστα με υπερβάλλοντα ζήλο και πάμπολλοι απ’ αυτούς, που θέλουν να πιστεύουν ή διατείνονται ότι είναι χριστιανοί ή σοσιαλιστές!…

    Κι όσο για τον οχετό εναντίον του Ευαγγελίου;

    Τον επιστρατεύουν το ιερατείο του καπιταλισμού, οι αρχιερείς της τοκογλυφίας και οι μίσθαρνοι και εγκάθετοι λακέδες και υπηρέτες τους…

    Οι οποίοι δολοφονούν τους λαούς και τα δικαιώματά τους σε παγκόσμια κλίμακα. Και βέβαια και εδώ στον τόπο μας….

    Και ασφαλώς αυτοί, που διαβάζουν τα γραφόμενα και τα λεγόμενα μας, αντιλαμβάνονται το ρόλο, που παίζει ο καθένας.

    Ιδιαίτερα τώρα τελευταία.

    Που το ιερατείο του καπιταλισμού και οι αρχιερείς της τοκογλυφίας έχουν αφήσει τα προσχήματα στην άκρη και εγκληματούν ασύστολα και ασύδοτα…

    Απάντηση

    • Και μετά …..είσαι σε καραντίνα!
      Ε, να μην είσαι;
      Ενώ με λίγη προτεσταντική βοήθεια θα μπορούσες να αποδείξεις ότι ο Χριστός ήταν καπιταλιστής!
      Αλλά φταίει και η Καινή Διαθήκη που δεν μας τα λέει και τόσο καλά σχετικά με τον πλούτο και τους πλούσιους!!!!!
      Θερμή καλησπέρα παπα-Ηλία μου.
      Να ΄σαι πάντα καλά και να φωτίζεις εμάς που παλεύουμε μέσα σε πυκνά σκοτάδια.

      Απάντηση

  16. @philemon, καλησπέρα

    Προτίμησα αντί άλλης απαντήσεως να σου δώσω το σχολιασμό μιας σχετικής ευαγγελικής παραβολής:

    Η ανήθικη ηθική….

    Ήτανε, λέει, πλούσιος. Και συνάμα ευσεβής και ενάρετος. Ένας, όπως θα λέγαμε σήμερα, «ευπρεπής αστός». Άκουσε πως ο Χριστός μιλούσε γα την αιώνια ζωή. Και μια και δυο έτρεξε να τον συναντήσει. «Αυτή εδώ τη ζωή, σκέφτηκε, τη χόρτασα και την απόλαυσα από κάθε πλευρά. Γιατί, λοιπόν, να χάσω και την αιώνια ζωή»;
    «Δάσκαλε αγαθέ, είπε στο Χριστό, τι πρέπει να κάμω, για να κερδίσω την αιώνια ζωή»;
    Αλλά ο Χριστός δεν μιλούσε τη γλώσσα των συναλλαγών και των συμβιβασμών. Και αντί να του ανταποδώσει την κολακευτική φιλοφρόνηση αρχίζει να ψαλιδίζει τα φτερά της ναρκισσιστικής του αυτάρκειας και αυταρέσκειας.
    «Δεν υπάρχει κανένας αγαθός, του αποκρίθηκε. Αγαθός είναι μονάχα ο Θεός. Αν όμως θέλεις να κερδίσεις την αιώνια ζωή, δεν έχεις παρά να τηρήσεις τις εντολές»!
    Ο άνθρωπός μας αισθάνεται απόλυτα εντάξει με τις εντολές. Και, για να το αποδείξει ζητάει από το Χριστό να του αναφέρει κάποιες συγκεκριμένες…
    «Να μη φονεύεις, του λέει ο Χριστός, να μη μοιχεύεις, να μην κλέβεις, να μη γίνεσαι ψευδομάρτυρας. Να σέβεσαι και να τιμάς τους γονείς σου. Και ν’ αγαπάς το συνάνθρωπό σου σαν τον εαυτό σου»…
    Και ο πλούσιος σχεδόν αναφωνεί: «Όλα αυτά τα έχω τηρήσει απ’ την πρώτη νεότητά μου. Πες μου τι άλλο ακόμη μου χρειάζεται»;
    Είπε ότι «όλα» τα είχε τηρήσει…Κι όμως δεν έλεγε την αλήθεια. Γιατί μπορεί να είχε ποδοπατήσει-όπως συμβαίνει με όλους του συναφιού του-όχι μια και δυο αλλά όλες μαζί τις εντολές του Θεού. Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ίσως ποτέ να μην είχε υποπτευθεί αυτή την πραγματικότητα. Γιατί ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούσε-όπως βέβαια κι ο δικός μας-τον έκανε να βλέπει αναποδογυρισμένη την πραγματικότητα και την αλήθεια:
    Κοιτάξτε, για παράδειγμα, τι κάνουν οι βουλευτές και οι δικαστές μας, οι οποίοι νομοθετούν και υποστηρίζουν, υποτίθεται, τη δικαιοσύνη…Νομοθετούν και αποφασίζουν να παίρνουν αυτοί ηγεμονικούς μισθούς και δίνουν ψίχουλα στο λαό. Σε σημείο ώστε μάλλον εκπρόσωποι της αδικίας, παρά της δικαιοσύνης, θα ’πρεπε να θεωρούνται. Ή μήπως δεν υποβόσκει μέσα σ’ αυτές τις αδικίες το ψεύδος και η κλοπή;
    Κλέφτη λέμε κάποιο παιδάκι, που άρπαξε ένα κουλούρι, για να καταπραΰνει την πείνα του. Ενώ υποκλινόμαστε μπροστά σε κάποιον έμπορο, που απ’ το πρωί ως το βράδυ κλέβει ολοχρονίς με όλους τους δυνατούς τρόπους τους πελάτες και τους υπαλλήλους τους. Και τον θεωρούμε ενάρετο, επειδή κλέβει νόμιμα και δίνει-αν δίνει-κάποιες πενταροδεκάρες στο φιλόπτωχο ταμείο της ενορίας του.
    Φονιά λέμε αυτόν που σκοτώνει με το στιλέτο ή το περίστροφο. Και τον καταδικάζουμε σε ισόβια ή και σε θάνατο. Ενώ χειροκροτούμε κάποιους άλλους, που δολοφονούν χιλιάδες ανθρώπους με τους πολέμους και εκατομμύρια με την πείνα.
    Δεν ήταν μοιχός, λέει ο «ευπρεπής αστός» της ευαγγελικής διήγησης, σύμφωνα με την καθιερωμένη ηθική του υπογαστρίου. Και όμως τι άλλο από μοιχοί και πόρνοι είναι όλοι αυτοί, που ποδοπατούν τον θεόγραφτο στις καρδιές των ανθρώπων νόμο της αγάπης! Αυτοί που κάνουν γάμους πολύφερνους (φερνή= προίκα) με γυναίκες, που δεν τις αγαπούν, για να αυξήσουν τα πλούτη τους. Ή αγοράζουν με τα πλούτη τους γυναίκες, που ούτε ζωγραφιστούς δεν θα ήθελαν να τους βλέπουν…
    Και βέβαια, συχνά, δεν σέβονται και ούτε τιμούν τους γονείς τους. Μάλιστα μερικοί φτάνουν και στο σημείο ακόμη και να τους δολοφονούν, προκειμένου να κληρονομήσουν τα αμαρτωλά τους πλούτη και προνόμια…
    Και βέβαια δεν αγαπούν τον συνάνθρωπό τους σαν τον εαυτό τους. Αντίθετα μάλιστα συστηματικά τον θυσιάζουν, με όλους τους δυνατούς τρόπους, στο βωμό των συμφερόντων τους.
    Κι όσο για το ψέμα; Αν όλες οι άλλες αμαρτίες είναι το στημόνι του πλούτου, το ψέμα είναι το υφάδι του…
    Δεν έλεγε, λοιπόν, την αλήθεια ο άνθρωπός μας. Όπως δεν τη λένε και όλοι εκείνοι, που υποστηρίζουν ότι ο πλούτος είναι σύμφωνος με το Ευαγγέλιο και το θέλημα του Θεού. Όταν ο Μέγας Χρυσόστομος λέει ότι «δεν υπάρχει πλούτος έντιμος»!…
    Δεν έλεγε ο «ευπρεπής αστός» την αλήθεια. Αλλά ο Χριστός δεν θέλησε να τον διαψεύσει. Τον άφησε να αυτοδιαψευστεί από μόνος του:
    «Μπράβο σου! του είπε, αφού τηρείς όλες τις εντολές. Αν όμως θέλεις να γίνεις τέλειος, υπάρχει ακόμη μα μικρή λεπτομέρεια: Πούλησε τα υπάρχοντά σου. Δώστα στους φτωχούς. Και ακολούθησέ με»…
    Η απάντηση του Χριστού άφησε κεραυνόπληκτο τον άνθρωπό μας, που έφυγε βαθύτατα λυπημένος…
    Αλλά και οι μαθητές, που και αυτοί ήταν υποδουλωμένοι στην κατεστημένη νοοτροπία, απόμειναν κατηφείς και απορημένοι. Ιδιαίτερα μετά την περίφημη εκείνη επωδό, με την οποία ο Χριστός επισφράγισε το περιστατικό, λέγοντας: «Είναι ευκολότερο να περάσει γκαμήλα απ’ την τρύπα του βελονιού, παρά να μπει πλούσιος στη βασιλεία του Θεού». Και ρώτησαν:
    «Μα, αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε ποιος μπορεί να σωθεί»;
    – «Τα αδύνατα παρ’ ανθρώποις, δυνατά παρά τω Θεώ», αποκρίθηκε ο Χριστός. Που, κατά τη γνώμη μας, σημαίνει ότι θα σωθούν αυτοί που προσαρμόζουν τη ζωή τους στο θέλημα του Θεού. Που καταλαβαίνουν ότι ο Θεός τους έπλασε ανθρώπους και όχι τέρατα. Ώστε να θέλουν να προσαρμόσουν το θέλημα του Θεού στα άπληστα και εγκληματικά τους συμφέροντα…
    Κι αν εμείς γράφουμε αυτά εδώ, δεν το κάνουμε, γιατί πιστεύουμε ότι οι σημερινοί πλούσιοι θα τρέξουν να πουλήσουν τα υπάρχοντά τους, για να τα δώσουν στους φτωχούς. Τα γράφουμε, για να υπογραμμίσουμε-πράγμα άλλωστε πασίγνωστο-ότι ο σημερινός κόσμος της ευμάρειας της πλησμονής και της σπατάλης, που αυτοτιτλοφορείται ναρκισσιστικά χριστιανικός, είναι ένας κόσμος ριζικά και θεμελιακά από ά-Χριστος μέχρι αντίχριστος.
    Και βέβαια η ηθική του είναι η ανηθικότερη. Τόσο περισσότερο μάλιστα, όσο περισσότερο καπηλεύεται το χριστιανισμό!….

    Παπα-Ηλίας

    Απάντηση

    • Σε ευχαριστώ για την απάντηση! Είναι από τα κείμενα που θα εκτυπώσω και θα κουβεντιάσω και με άλλους.
      Ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύεις την παραβολή ΕΙΝΑΙ Χριστιανισμός. Με ΑΥΤΟΝ τον Χριστιανισμό συμπαρατάσσομαι κι εγώ.
      Εύστοχο το «…σύμφωνα με την καθιερωμένη ηθική του υπογαστρίου.» Όχι μόνο ως σχήμα λόγου αλλά κυρίως ως αδήριτη αλήθεια.

      Μια θερμή καλημέρα!

      Απάντηση

      • Δεν φταίει ο χριστιανισμός ή ο σοσιαλισμός, αν κάποιοι εγκληματίες και απατεώνες καπηλεύονται και εκμεταλλεύονται τον ένα ή τον άλλο. Ούτε όμως ο χριστιανισμός ούτε ο σοσιαλισμός είναι απάτες και εγκλήματα.

        ΑΥΤΟ
        Αν και βεβαια, το ιερατειο πλην ελαχιστων εξαιρέσεων, εχει συμβάλλει τα μαλα στην τωρινη μας καταντια

Σχολιάστε