το αθάνατο νερό

Χριστός Σαμαρείτισσα 4

 

Η συνάντηση του Χριστού με τη Σαμαρείτιδα στο πηγάδι του Ιακώβ δεν φαίνεται τυχαία. Ίσως ο Χριστός, στην περίπτωση αυτή, να ενήργησε σαν τους κυνηγούς, που περιμένουν στις πηγές τα θηράματά τους. Προκειμένου ν’ αποκαλύψει σε μια αμαρτωλή γυναίκα, για πρώτη φορά, την θεϊκή του ταυτότητα και κάποιες απ’ τις μεγάλες αλήθειες.

Βέβαια η προσέγγιση δεν φαινόταν εύκολη. Γιατί η Σαμαρείτιδα, προφασιζόμενη περιφρόνηση για έναν Ιουδαίο, κρατάει αποστάσεις. Γι’ αυτό και ο Χριστός καταφεύγει στη σωκρατική μαιευτική. Της ζητάει νερό. Για να του απαντήσει εκείνη πως ήταν περίεργο, που αυτός Ιουδαίος ζητούσε νερό από μια Σαμαρείτιδα. Και να της αποκριθεί πως, αν γνώριζε ποιος είναι αυτός που της ζητάει νερό και πόσες χάρες θα της αντιπροσφέρει ο Θεός, όχι μόνο θα του έδινε, αλλά και θα του ζητούσε να της προσφέρει «ζωντανό», δηλαδή, τρεχούμενο νερό. Για να τον ρωτήσει παραξενεμένη: «Πού θα βρεις το τρεχούμενο νερό, αφού ούτε πηγαδίσιο δεν έχεις; Μια και το πηγάδι είναι βαθύ και δεν διαθέτεις άντλημα»!.

Για να της δημιουργήσει ο Χριστός ακόμη μεγαλύτερη απορία, λέγοντάς της πως: «Όποιος πίνει απ’ το νερό του Ιακώβ, ξαναδιψάει, αλλά όποιος πιει απ’ το νερό, που εγώ θα του δώσω, όχι μόνο δεν ξαναδιψάει, αλλά το νερό γίνται μέσα του πηγή να αναβλύζει νερό για την αιώνια ζωή»! Και η γυναίκα με κάποια  δόση ειρωνείας λέει στο Χριστό: «Δώσε μου αυτό το τρεχούμενο νερό να μην έρχομαι κάθε τόσο να κουβαλάω νερό από δω»!

Οπότε ο Χριστός περνάει απ’ την άμυνα στην επίθεση, δίνοντας στη γυναίκα να καταλάβει ότι δεν διαθέτει το κατάλληλο «δοχείο» προκειμένου ν’ αντλήσει το αυτό «ζωντανό» νερό:

-«Πήγαινε, της είπε, φώναξε τον άντρα σου! Υποχρεώνοντάς την έτσι σε μία «εκ βαθέων» εξομολόγηση, προκειμένου να γίνει καθαρό δοχείο, για να δεχτεί τη θεία χάρη:

-«Δεν έχω άντρα»! του αποκρίθηκε, νιώθοντας παγιδευμένη.

– «Αλήθεια λες, της είπε,  ότι δεν έχεις άντρα. Γιατί, μέχρι τώρα είχες πέντε. Κι αυτός με τον οποίο τώρα συζείς δεν είναι νόμιμος άντρας σου»!

Εκείνη πια συνειδητοποιεί ότι έχει απέναντί της έναν προφήτη!  Και του λέει:

-«Κύριε, μου φαίνεται ότι είσαι προφήτης. Θ α ήθελα, λοιπόν  να μου λύσεις μια απορία: Γιατί οι δικοί μας πρόγονοι λάτρευαν το Θεό σ’ αυτό εδώ το βουνό, ενώ εσείς οι Ιουδαίοι λέτε ότι πρέπει να λατρεύεται στα Ιεροσόλυμα»;

-«Ο Θεός, της αποκρίθηκε ο Χριστός, δεν είναι ούτε εδώ ούτε εκεί. Είναι παντού. Είναι σαν το αεράκι, που φυσάει, όπου θέλει. Είναι το απέραντο θαύμα, που μας μιλάει με μυριάδες γλώσσες. Αλλά κυρίως με τη γλώσσα της αλήθειας και της ελευθερίας. Κι εκείνο, που ζητάει από μας είναι να του μιλάμε στην ίδια αυτή γλώσσα».

-«Έχω ακούσει, του είπε τότε εκείνη, πώς έρχεται ο Μεσσίας. Εκείνος θα μας μιλήσει για όλα».

-«Εγώ είμαι, της αποκρίθηκε ο Χριστός, που τώρα μιλάω μαζί σου»!

Η γυναίκα έμεινε κεραυνόπληκτη. Κι ένιωσε την ανάγκη να κάμει κοινωνούς της μεγάλης αυτής αποκάλυψης, και τους συντοπίτες της:

– «Λάτε, τους είπε, να ιδείτε έναν άνθρωπο, ο οποίος μου αποκάλυψε όλη μου τη ζωή»!

Η Σαμαρείτιδα, σύμφωνα με την παράδοση, όχι μόνο στον τόπο της, αλλά και σε πολλούς άλλους τόπους έτρεξε, προκειμένου να φέρει το «αθάνατο νερό», που της πρόσφερε ο Χριστός εκεί στο πηγάδι του Ιακώβ. Γιατί το νερό αυτό, το «ζωντανό νερό», όπως το λέει το Ευαγγέλιο, της έδωσε περίσσεια δύναμη, ώστε, παρότι γυναίκα,  να κάμει πράγματα απίστευτα και ν’ αντιμετωπίσει ακόμη και το θάνατο!

Αλλά ας επιχειρήσουμε να μεταφερθούμε απ’ τα όσα συνέβησαν «τω καιρώ εκείνω» εκεί στη Σαμάρεια, στα όσα συμβαίνουν «εδώ και τώρα» στο δύσμοιρο τόπο μας. Κι ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Δεν πηγαίνουμε κάθε φορά  στα εκλογικά τμήματα, για να αντλήσουμε νερό, με το οποίο θα ξεδιψάσει ο τόπος μας και ο λαός μας;

Και μπαίνει το ερώτημα: Το νερό που αντλούμε  είναι «ζωντανό, όπως αυτό που πρόσφερε ο Χριστός στη Σαμαρείτιδα ή έστω στεκούμενο, όπως εκείνο του πηγαδιού του Ιακώβ;  Δυστυχώς, ούτε το ένα ούτε το άλλο! Είναι από μολυσμένα έλη και από δηλητηριασμένους βούρκους, που δεν επιλέξαμε εμείς αλλά κάποιοι άλλοι πριν από μας για μας. Και δεν αναφερόμαστε εδώ  στις αλχημείες που γίνονται με τα διάφορα καλπονοθευτικά  ηλεκτρονικά μηχανήματα, προκειμένου να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων οι έντιμοι και ν’ αναρριχηθούν στην εξουσία οι ανέντιμοι. Πράγμα που συμβαίνει εδώ και χρόνια. Αλλά αναφερόμαστε στο ψυχολογικό κλίμα που διαμορφώνεται μέσα απ’ τις στημένες δημοσκοπήσεις και τα εξωνημένα ΜΜΕ!

Παρακολουθείστε πως λειτουργούν οι γιάφκες των τηλεοπτικών και λοιπών ΜΜΕ (=Μέσων Μαζικής εξαπάτησης). Καλούν επιλεκτικά  σχεδόν τους σεσημασμένους κλέφτες, απατεώνες και προδότες, που βέβαια οι πάτρωνές τους ευδόκησαν να βάλουν στη Βουλή με προηγούμενες καλπονοθείες. Και αφήνουν συστηματικά στο περιθώριο αυτούς που οι ντόπιοι και οι διεθνείς μαφιόζοι φοβούνται! Έτσι ώστε η οποιαδήποτε καλπονοθεία τους στις κάλπες να φαίνεται κατά το μάλλον ή ήττον φυσιολογική!

Κι εμείς οι, υποτίθεται, χριστιανοί τι κάνουμε; Συμπεριφερόμαστε απλώς ως ανυποψίαστοι θλιβεροί κομπάρσοι μια άθλιας ιλαροτραγωδίας που διαιωνίζεται σε βάρος μας Των εκκλησιαστικών, βεβαίως, υπευθύνων αδιαφορούντων ή και απροκαλύπτως συνεργούντων! Δεδομένου ότι αυτοί  πολύ περισσότερο κι απ’ τους πολιτικούς τρέμουν μια ζωντανή κοινωνία που αρδεύεται απ’ το ζωντανό και αθάνατο νερό της θείας χάρης!

Παπα-Ηλίας Υφαντής

https://papailiasyfantis.wordpress.com/

 

 

 

4 Σχόλια

 1. Posted by Γιώργης Απλώς on 17 Μαΐου, 2019 at 12:48 μμ

  Σας ευχαριστώ για τις αναρτήσεις σας πατέρα Ηλία, με κάνουν να τις διαβάζω χωρίς να βγαίνει η διάθεση ανάγνωσης με το «τσιγκέλι» και με βοηθούν πολύ.

  Απάντηση

 2. Posted by papailias on 17 Μαΐου, 2019 at 8:30 μμ

  Μακάρι Γιώργο!

  Απάντηση

 3. Posted by Γ.Ροδοπουλος on 26 Μαΐου, 2019 at 4:45 μμ

  Αν ειχαμε πολλους παπαΗλιες θα ειμασταν αλλιως σαν Χριστιανοι και σαν Εθνος και οχι βορα στα σαγονια ξανα των προδοτών και των φαρισαιων…

  Απάντηση

 4. Posted by papailias on 27 Μαΐου, 2019 at 2:41 μμ

  Τους παπα-Ηλίες, Γιώργο μου, τους τρώει το σκοτάδι. Κι όχι όνο το πολιτκό αλλά και το εκκλησιαστικό! Κι όμως ο αγώνας συνεχίζεται! Σαν τον Κυναίγειρο!…

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: