το Ευαγγέλιο και η παραλυσία

παραλυτικός της Καπερναούμ

Ο Πατροκοσμάς μας λέει σχετικά με το Ευαγγέλιο:
«Μελετώντας το άγιο και ιερό Ευαγγέλιο βρήκα μέσα πολλά και διάφορα νοήματα. Τα οποία είναι όλα μαργαριτάρια, διαμάντια, θησαυρός, πλούτος, χαρά ευφροσύνη, ζωή ουράνιος»!
Όλους αυτούς τους θησαυρούς δεν μπορεί να τους βρει κάποιος, διαβάζοντας το Ευαγγέλιο και προσπαθώντας να το κατανοήσει σαν ένα οποιοδήποτε βιβλίο. Για να το επιτύχει αυτό μας λέει ο μακαριστός αγιορείτης πνευματικός παπα-Χαράλαμπος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσευχή. Η οποία «διανοίγει τον νουν του συνιέναι τα γραφάς». Ανοίγει, δηλαδή, το μυαλό μας και την καρδιά μας, για να κατανοήσουμε τη «γλώσσα» του Ευαγγελίου. Επειδή ακριβώς η προσευχή είναι η γλώσσα, με την οποία μπορεί κανείς να συνομιλήσει με το Θεό.
Αλλά, όταν συνομιλήσει κάποιος με το Θεό αισθάνεται την ανάγκη αυτά, που άκουσε, να τα μεταφέρει και στους άλλους ανθρώπους. Γεγονός, που συνέβη και με τον Πατροκοσμά. Διαβάζοντας το Ευαγγέλιο-μας λέει- βρήκα κάπου γραμμένο ότι ο κάθε άνθρωπος δεν πρέπει να νοιάζεται μονάχα για τη δική του σωτηρία, αλλά και για τη σωτηρία των συνανθρώπων του.
Που σημαίνει ότι κατάλαβε πως ο ενδόμυχος πόθος του να βοηθήσει τους συνανθρώπους του ήταν πέρα για πέρα σύμφωνος με το θέλημα του Θεού. Και έτσι έκαμε το τεράστιο και μοναδικό στα χρόνια της τουρκοκρατίας έργο για τη σωτηρία του γένους. Το οποίο επισφράγισε με το μαρτυρικό του θάνατο. Δεδομένου ότι συμπαρατάχθηκε με τους αδικουμένους και καταφρονεμένους. Με αποτέλεσμα οι φθονεροί και ιδιοτελείς αντίχριστοι της εποχή του να μεθοδεύσουν το θάνατό του.
Πάνω, λοιπόν, σ’ αυτή τη βάση κινούνται-όπως πιστεύω η σειρά των κηρυγμάτων, που με το γενικό τίτλο «ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ» δημοσιεύω σε βίντεο, από την Κυριακή του Ασώτου και έπειτα. Και τα χαρακτηρίζω «απαγορευμένα», επειδή, όπως επανειλημμένα έχω γράψει, εξαιτίας των κηρυγμάτων αυτών, μου απαγορεύτηκε να μιλώ στους ναούς της Μητρόπολης Αιτωλοακαρνανίας.
Το κήρυγμα το οποίο εδώ δημοσιεύω αναφέρεται στη θεραπεία του παραλυτικού της Καπερναούμ ( Μάρκου: Β: 1-12) και εκφωνήθηκε στον Ι.Ν του Αγίου Θωμά Αγρινίου. Η ηλεκτρονική του διεύθυνση είναι:

Δεν πρέπει να παραλείψουμε και το σχετικό με τους Β΄ χαιρετισμούς κήρυγμα, που θα το βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

Κι ακόμη την εκφώνηση της Β΄ Στάσης των Χαιρετισμών με τη συνοδεία χορωδίας γυναικών στην Ι. Μ. του Προδρόμου στην Ανάληψη (Δερβέκιστα) Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας:

Και όπως πάντα σας διαβιβάζω την ηλεκτρονική διεύθυνση του συνόλου των «απαγορευμένων» απ’ τον Σ/το Μητροπολίτη Αιτ/νίας κηρυγμάτων:

https://www.youtube.com/channel/UCNoHI5MVnPZbqszIfoqBozg

Ευχαριστώ για την ακρόαση

παπα-Ηλίας

https://papailiasyfantis.wordpress.com
e mail: yfantis.lias@gmail.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: