Ο Παπαβαλής και τα «χριστιανόπουλα»….

ΠαπαβαλήςΟ Παπαβαλής και τα «χριστιανόπουλα»…

 

Πρώην κρατούμενος των φυλακών Κερκύρας μου είχε μιλήσει για κάποιον παπά στο Αγρίνιο, που στα χρόνια της Κατοχής  έκανε παράτολμα κατορθώματα. Και σκέφτηκα: Πώς είναι δυνατόν να υπήρξε ένας τέτοιος παπάς και να μην έχει ακουστεί τίποτε γι’ αυτόν! Και όμως είναι! Γιατί, όπως φαίνεται, τον «έθαψε»  η ομερτά της γερμανοτσολιάδικης καμόρα.

Αλλά ποιος ήταν ο παπάς αυτός;

Ήταν βέβαια ο παπα-Κώστας Βαλής! Για τον οποίο πήρα πληροφορίες από δύο βιβλία, που δίνουν το στίγμα του βίου και της πολιτείας του: Το ένα είναι «Η ζωή και η δράση ενός κοινωνικού αποστόλου και αγωνιστού», που μου έστειλε ο θεολόγος και νομικός παπα-Σταύρος Παπαχρήστος και που κατά κάποιο τρόπο είναι η αυτοβιογραφία του.  Και το άλλο,  το βιβλίο «Ντοκουμέντα-Μαρία Δημάδη», του δημοσιογράφου Φίλιππα Γελαδόπουλοoυ, που μου δάνεισε η θυγατέρα του Παπα-Βαλή, Βασιλική.

Ο Παπα-Βαλής γεννήθηκε στη Τζιβιλιάσα του Θέρμου στα 1909. Το χωριό του το έκαψαν οι Γερμανοί, που εκτέλεσαν και τον πατέρα του. Η Κατοχή τον βρήκε εφημέριο στο νεκροταφείο Αγρινίου και ήταν μεταξύ των πρώτων, που, μαζί με τη  Μαρία Δημάδη, προσχώρησαν στο ΕΑΜ.  Για να γίνουν αρχικά μέλη της Εθνικής Αλληλεγγύης (Οκτώβριος του 1941) και στη συνέχεια πρωταγωνιστές του Δικτύου Πληροφοριών (Φλεβάρης του 1942).

Ο Παπα-Βαλής παρουσιαζόταν ως «θείος» της Μαρίας. Κι όταν την επισκεπτόταν στη γερμανική κομαντατούρα (φρουραρχείο), όπου εκείνη ήταν μεταφράστρια, δεν παρέλειπε να φορέσει τον μεγάλο του χρυσό σταυρό. Όπου ο Γερμανός φρουρός στεκόταν προσοχή, «παρουσίαζε όπλα» κι  ο Παπαβαλής έλεγε στη Μαρία: «Χαιρετώ και καλημερίζω την αγαπημένη μου ανιψιά Μαρία»! Οπότε οι Γερμανοί  τους άφηναν ήσυχους να πούνε τα «οικογενειακά» τους. Έτσι ο Παπαβαλής έπαιρνε τις πληροφορίες, τις οποίες μέσω του «δικτύου» διαβίβαζε στους αντάρτες. Με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις των Γερμανών να έχουν στην Αιτωλοακαρνανία αλλεπάλληλες αποτυχίες.

Αλλά τα αντιστασιακά κατορθώματα του παπα-Βαλή δεν έχουν σχέση μόνο με το Δίκτυο Πληροφοριών: Όταν οι Ιταλοί συνθηκολόγησαν με τους συμμάχους (Σεπτέμβρης 1943) παρέδωσαν τα όπλα στους Έλληνες. Γεγονός που δημιούργησε πρόβλημα σχετικά με τη μεταφορά τους στους αντάρτες. Οπότε ο παπα-Βαλής βρήκε τη λύση: Έκανε εικονικές κηδείες-περίπου 35-και μετέφερε τα όπλα με το φέρετρο στο νεκροταφείο. Όπου αποθηκεύονταν σε κενοτάφιο και από εκεί τα έπαιρναν οι αντάρτες τη νύχτα.

Το άλλο απίστευτο κατόρθωμα του παπα-Βαλή ήταν το εξής: Είχαν συλληφθεί και καταδικαστεί σε θάνατο αρκετοί Ηπειρώτες, που κρατούνταν στις φυλακές Αγρινίου. Όλα τα σχέδια για τη διάσωση τους είχαν αποτύχει. Οπότε ο ατρόμητος παπάς έθεσε σε εφαρμογή ένα παράτολμο σχέδιο: Έβαλε μέσα σε κεσέ με γιαούρτι ένα σιδηροπρίονο της τρίχας και πήγε στις φυλακές, προκειμένου  να εξομολογήσει δήθεν κάποιον απ’ τους μελλοθανάτους. Εκεί μπροστά στα μάτια του γερμανού φρουρού αποκάλυψε  στους κρατούμενους, ανάμεσα στις εκκλησιαστικές ευχές, το σχέδιο της απόδρασης. Με αποτέλεσμα μετά από δύο-τρεις μέρες, οπότε είχαν κόψει τα κάγκελα απ’ το παράθυρο της φυλακής, να αποδράσουν κάπου εξήντα κρατούμενοι.

Τέτοια και άλλα παρόμοια κατορθώματα πραγματοποίησε ο Παπαβαλής, τα οποία ο χώρος δεν μας επιτρέπει να εξιστορήσουμε. Αποδεικνύοντας ότι ήταν ένας οξυδερκέστατος και πολυμήχανος άνθρωπος, αντάξιος του μυθικού ήρωα της Οδύσσειας. Και είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπαν οι σύγχρονοί του γι’ αυτόν: Πως, δηλαδή, «ήταν άξιος, ψύχραιμος  και παλικάρι.  Που έφερνε σε πέρας όλες τις δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές»!…

Παράλληλα όμως ο Παπαβαλής δεν παρέλειψε ν’ αποκαλύψει την αντίχριστη ταυτότητα των χριστοκάπηλων γερμανοτσολιάδων. Οι οποίοι, μετά την Κατοχή, μεταμφιέστηκαν σε «χριστιανόπουλα» και έκαμαν παντιέρα τους το τρίπτυχο «πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια». Για να σκηνοθετήσουν με την υποστήριξη των Αγγλοαμερικανών «συμμάχων» την τραγωδία του εμφυλίου πολέμου και να συνεχίσουν το αιματοκύλισμα της Πατρίδας…

Αφηγείται, λοιπόν, ο Παπαβαλής: «Πήγαμε με τον Αρχιερατικό Επίτροπο Παπαποστόλη Φαφούτη, να παρακαλέσουμε το Γερμανό Διοικητή να μην καίνε τις εκκλησιές. Κι εκείνος μας απάντησε ότι οι γερμανοί έκαναν ο, τι τους έλεγαν οι γερμανοτσολιάδες. Κι ακόμη πως κάποιος γερμανοτσολιάς, στον Άγιο Βλάσιο Αγρινίου χτύπησε με τη λόγχη την εικόνα της Παναγίας και την ύβρισε χυδαιότατα, επειδή ο γιος της (δηλαδή ο Χριστός) ήταν …κομμουνιστής. Αλλά βέβαια η αντίχριστη πολιτεία των γερμανοτσολιάδων επιβεβαιώνεται πανηγυρικά από το γεγονός ότι την Μ. Παρασκευή του 1944 εκτέλεσαν 117 πατριώτες. Και, παράλληλα, κρέμασαν τρείς στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου. Τους οποίους άφησαν κρεμασμένους μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα. Έτσι ώστε να είναι το Πάσχα εκείνο των Αγρινιωτών όσο γινόταν πικρότερο και οδυνηρότερο.

Λίγο πριν την απελευθέρωση ο Παπαβαλής, συνελήφθη, για να απελευθερωθεί μετά τη φυγή των Γερμανών. Και αξίζει να ιδούμε πώς τίμησε, στη συνέχεια, τον μεγάλο αυτό ήρωα η μητριά δεσποτοκρατία και η μεταπολεμική πολιτική  συμμορία:  Με τον ίδιο τρόπο, που «τίμησαν» οι Βαυαροί τον Νικηταρά και τόσους άλλους ήρωες του ‘21. Με διωγμούς, φυλακίσεις, καθαίρεση, απολύσεις και τις ευνόητες δυσμενέστατες συνέπειες. Και είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη μέχρι σήμερα, δεν τόλμησαν να δώσουν το όνομα του μεγάλου αυτού ήρωα ούτε καν σε έναν δρόμο του Αγρινίου.

Και αυτό είναι βέβαια πολύ φυσικό, αφού, όχι μόνο στην Κατοχή, αλλά και σε όλη την μεταπολεμική περίοδο και ιδιαίτερα στις μέρες μας κυβερνούν, όπως φαίνεται,  την πατρίδα μας, κατά κανόνα, γερμανοτσολιάδες. Οι οποίοι και φρόντισαν να τον «θάψουν», όχι μόνο   πεθαμένο αλλά και ζωντανό με την ομερτά της θρησκειοκάπηλης καμόρας τους…

 

παπα-Ηλίας

 

https://papailiasyfantis.wordpress.com

e-mail: yfantis.ilias@gmail.com

 

 

 

Advertisements

11 Σχόλια

 1. Στέλιος Χατζηδάκης:

  Διάβασα το άρθρο σας στην εφημερίδα το Χωνί και έμεινα έκπληκτος. Θα ήθελα αν μπορείτε να μου στείλετε βιβλιογραφία και εκδοτικό οίκο για τον παπά-Κώστα Βαλή. Θέλω οποσδήποτε να αγοράσω κάποιο βιβλίο.

  Απάντηση

 2. Στέλιο

  Τα μόνα βιβλία, που έχω υπόψη μου είναι η αυτοβιογραφία του παπα-Κώστα Βαλή με τον τίτλο «Η ζωή και η δράση ενός κοινωνικού αποστόλου και αγωνιστού», που μου δάνεισε ο θεολόγος και νομικός παπα-Σταύρος Παπαχρήστος. Και το άλλο, το βιβλίο «Ντοκουμέντα-Μαρία Δημάδη», του δημοσιογράφου Φίλιππα Γελαδόπουλοoυ, που μου δάνεισε η θυγατέρα του παπα- Κώστα Βαλή.
  Δεν γνωρίζω, αν κάποιο απ’ αυτά βρίσκεται στην κυκλοφορία.Γιατί στα δικά μου χέρια έφτασαν σχεδόν κατά τύχην. Ίσως το σχετικό με τη Μαρία Δημάδη να το βρεις κάπου. Γιατί για τον παπα-Κώστα Βαλή έγινε συστηματικό «θάψιμο».

  Απάντηση

 3. Posted by Ιωαννης εξ Αγρινιου on Σεπτεμβρίου 9, 2014 at 9:29 μμ

  π. Ηλια συγχαρητηρια! Προβαλεται μια προσωπικοτητα αγνωστη σε μας τους νεωτερους Αγρινιωτες! Δυστυχως εχουν φροντισει «καποιοι γερμανοτσολιαδες» να σβησουν ονοματα και προσωπα που δεν εξυπηρετουν τα συμφεροντα τους, ποσο μαλλον οταν τα προσωπα αυτα ειναι ιερωμενοι. Μερικοι και μονο που βλεπουν το ρασο ηλεκτριζονται! Και σεις μας παρουσιαζεται μια αλλη διασταση του ρασου, που οχι μονο αξιζει τιμης και σεβασμου, αλλα πρεπει να ειναι προτυπο σε ολους τους «επομενους τοις ιδιοις πατρασι». Θεωρω πως τετοιοι λευιτες σαν τον Παπα-Βαλη σημερα εκλειπουν και σιγα σιγα θα αποτελει ειδος προς εξαφανιση στο χωρο της Εκκλησιας. Και η ευθυνη ανηκει σε ολους μας, κληρικους και λαικους, οταν με την σιωπη συνηγορουμε σε ιερα «ανουσιοργηματα» που τελουνται μεσα στο θειο καθιδρυμα. Αυτο ομως δεν αφορα εσας γιατι εσεις παντα τα λετε με το ονομα σας. Εχετε διαλεξει ως αλλος Ιωαννης ο Προδρομος τον δρομο της αληθειας εναντια σε ολους αυτους τους συγχρονες Ηρωδες που υπηρετουν τα συμφεροντα τους και βυθιζουν τον κοσμακι στο ψευδος και στο σκοταδι. Αξιζει ο Παπα- Βαλης οχι μονο οδος να του αφιερωθει, αλλα και αλλα πολλα…. Χρειαζομαστε φωτεινα παραδειγματα αυτοθυσιας, φιλοπατριας και θειας αφιερωσης, γιατι διαφορετικα χανομαστε…

  Απάντηση

 4. ΙΔΡΥΜΑ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ:

  o παπα-Βαλής τότε,
  ο παπα Ηλίας σήμερα
  Στο αγρίνιο.

  Απάντηση

 5. προς ΙΔΡΥΜΑ

  Θα ήταν ασέβεια εκ μέρους μου να συγκρίνω τον εαυτό μου με τον παπα-Βαλή, του οποίου τα κατορθώματα δεν θα τολμούσα ούτε καν να τα διανοηθώ.

  Απάντηση

 6. Κώστας:

  Μπράβο παπα-Ηλία. Εύστοχος και επίκαιρος! Τέτοια κείμενα λείπουν από τη μίζερη καθημερινότητα. Έτσι για να μαθαίνουν νέοι την ιστορία του τόπου μας και οι μεγαλύτεροι να την ξαναδιαβάζουν λίγο πιο σωστά κι όχι παραχαραγμένη και ξαναγραμμένη από τους απόγονους εκείνων των “πατριωτών”…

  Απάντηση

 7. ΓΙΑΝΝΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ

  προς Εμένα
  Πολύ μου άρεσε ο άνθρωπος αυτός. Που τον έθαψαν. Αντίθετα θα έπρεπε να γίνει ο βίος του ταινία και θέατρο, μάθημα στα σχολεία. Πολύ πολύ ευχαριστώ Σπύρο. Μου το έστειλε και παπα Λίας. Μα επειδή έχουμε 50 Σπυρίδωνες στο σόι μας, ποιος απ’ όλους είσαι;

  Απάντηση

 8. Γιαννη

  Μου κήρυξαν τον πόλεμο οι σιωνιστές και αναγκάστηκα να αλλάξω ιμέηλ. Που σημαίνει ότι ο «Σπύρος» είναι κάποιος παπα-Ηλίας. Στον οποίο άρεσε πολύ η ιστορία του παπα-Βαλή. Πολύ περισσότερο. γιατί φρόντισαν να τον «θάψουν» τόσο οι θρησκευάμενοι, όσο και οι αριστεροί μαφιόζοι…

  Οι πρώτοι, γιατί πήγε με το μέρος των αριστερών, ενώ αυτοί θέλουν τους παπάδες χριστιανοφασίστες και οι δεύτεροι, γιατί, αν προβάλανε τα κατορθώματά του, θα πρόδιδαν την αθεΐα τους και θα έδιναν νερό για το μύλο των χριστιανών…

  παπα-Ηλίας

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: