Κυριακή των αντεξουσιαστών….

Στη συνείδηση πολλών η Εκκλησία είναι ταυτισμένη με το καταστημένο.

Και-σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό-όχι αδίκως. Για λόγους πολλούς και διάφορους, που δεν είναι το παρόντος να τους αναφέρουμε. Και όμως!…

Η Εκκλησία του Χριστού είναι κάθετα και διαμετρικά αντίθετη με το καταστημένο.

Απόδειξη; Η ευαγγελική περικοπή της αυριανής Κυριακής (Ε΄. Κυριακής των Νηστειών). Που σαφέστατα αποδεικνύει ότι ο Χριστός είναι αντεξουσιαστής και συνεπώς και το Ευαγγέλιό του σαφέστατα αντεξουσιαστικό.

Βέβαια μια τέτοια τοποθέτηση εξοργίζει πολλούς εκπροσώπους της Εκκλησίας, που έχουν εναρμονιστεί με τις δομές του κατεστημένου.

Αλλά το περίεργο είναι ότι εξοργίζει και τους αντεξουσιαστές.

Γιατί τους κάνει-κατά πάσα πιθανότητα-να αισθάνονται κάπως σαν κατηχητόπουλα. Πράγμα που τους φαίνεται εξαιρετικά μειωτικό, για τον επαναστατική και ανεξάρτητη επιλογή της ζωής τους και της συμπεριφοράς τους.

Είτε όμως αρέσει είτε δεν αρέσει και στους μεν και στους δε, το Ευαγγέλιο είναι αυτό, που είναι. Και το γράμμα, αλλά και το πνεύμα των γραφομένων του είναι, όπως προαναφέραμε, σαφέστατα αντεξουσιαστικό.

Τι μας λέει το Ευαγγέλιο στη συγκεκριμένη περίπτωση;

Οι μαθητές, μας λέει, του Χριστού εμφορούνταν, όπως και το κατεστημένο της κάθε εποχής, από τη δίψα για εξουσία, πλούτο, δόξες και τιμές.

Και μάλιστα οι δυο απ’ αυτούς-ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης-έβαλαν τη μητέρα τους να μεσολαβήσει, προκειμένου να καταλάβουν, όταν ο Χριστός θα γινόταν, όπως ονειρεύονταν, βασιλιάς, τις ανώτερες θέσεις. Μια και, κατά κάποιον τρόπο, ήταν ανίψια του Χριστού. Αφού, η μητέρα τους, η Σαλώμη, ήταν θυγατέρα του Ιωσήφ, από τον προηγούμενο γάμο του.

Τους πήραν όμως είδηση οι υπόλοιποι μαθητές, οι οποίοι αγανάκτησαν και άρχισαν να διαμαρτύρονται. Και ο Χριστός, που κατάλαβε την αιτία της διαμαρτυρίας τους, τους κάλεσε και τους είπε:

Οι άρχοντες του κατεστημένου κατεξουσιάζουν και καταληστεύουν το λαό. Και έχουν το απύθμενο θράσος να παρουσιάζονται από πάνω και ως ευεργέτες και σωτήρες του λαού.

Εσείς όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα κάμετε το ίδιο, αλλά το τελείως αντίθετο.

Το κατεστημένο θέλει τους εξουσιαστές στην κορφή της κοινωνικής πυραμίδας και το λαό, από κάτω. Έτσι ώστε ο λαός, ανάλογα με την άδικη κοινωνική ιεράρχηση, να συνθλίβεται και να κατακλέβεται, χωρίς να μπορεί να διαμαρτυρηθεί.

Στη δική μας όμως την κοινωνική πυραμίδα ο λαός θα είναι πάνω και κάτω όσοι θέλουν να τον υπηρετούν.

Ανώτεροι μεταξύ σας δεν θα είναι αυτοί, που περισσότερο θα καταπιέζουν και θα ληστεύουν το λαό, αλλά εκείνοι, που θα τον υπηρετούν.

Γιατί κι εγώ δεν ήρθα να γίνω βασιλιάς και εξουσιαστής και εκμεταλλευτής του λαού. Ούτε να δεχτώ τις υπηρεσίες κανενός. Αλλά να υπηρετήσω το λαό. Και να προσφέρω ακόμη και τη ζωή μου για χάρη του….

Συγκρίνετε, τώρα, αν θέλετε, το ιδανικό του Χριστού, με τα «ιδανικά» των εκμεταλλευτών και ληστάρχων, που μας κυβερνούν. Απ’ τους οποίους μερκοί μεγαλοαπατεώνες έχουν και το απύθμενο θράσος να παρουσιάζονται και ως υπερασπιστές της ορθοδοξίας….

Κι ακόμη περισσότερο συγκρίνετε το ιδανικό του Χριστού με το παπικό ή το δεσποτικό καθεστώς της Εκκλησίας.

Το οποίο έχει τόση σχέση με το Χριστό, όση είχαν και οι πάσης φύσεως τύραννοι δια μέσου των αιώνων.

Και οι μεν τύραννοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι δεν πίστευαν στη διδασκαλία του Χριστού και πολύ περισσότερο δεν σκόπευαν να την εφαρμόσουν. Αλλά επεδίωκαν το τελείως αντίθετο. Όπως και οι άρχοντες της εποχής του Χριστού. Όπως και οι ξαδιάντροποι πολιτικοί κανίβαλοι της δικής μας εποχής…

Αλλά το θράσος των εκπροσώπων της δεσποτοκρατίας ξεπερνάει κάθε όριο, γιατί παρουσιάζονται σαν εκπρόσωποι του Χριστού. Για να μπορούν έτσι, εκμεταλλευόμενοι τη θρησκευτική ευαισθησία του λαού, να τον καταπιέζουν και να τον εκμεταλλεύονται αποτελεσματικότερα.

Αλλά και να προσφέρουν χείρα βοηθείας και στους εκάστοτε ομογάλακτους αδελφούς τους. Τους κοσμικούς, δηλαδή, εξουσιαστές και εκμεταλλευτές και τυράννους. Τους οποίους ορκίζουν, προκειμένου να τηρούν τη βάρβαρη και ληστρική, σε βάρος του λαού, νομιμότητά τους.

Αλλά και τους βλέπουμε, κάποτε, να συμπαρακάθονται και στα υπουργικά τους συμβούλια. Για να γίνονται έτσι τα ανήθικα ηθικά τους στηρίγματα.

Προκειμένου να πείθουν το λαό να σκύβει ολοένα και περισσότερο κάτω απ’ το μαστίγιο της νομικής οικονομικής και αστυνομικής αρπακτικότητας και βίας.

Αντεξουσιαστής, λοιπόν, είναι ο Χριστός και σαφέστατα αντεξουσιαστικό το Ευαγγέλιό του.Αλλά δεν είναι αναρχικός.

Αναρχική-στον υπέρτατο μάλιστα βαθμό- είναι η άρχουσα αναρχία. Όπως του Λουκά, του Αντωνάκη, του Βαγγέλαρου και των δορυφόρων τους. Που, τώρα, έχει φορτώσει στο σβέρκο μας το ναζιστικό καθεστώς του 4ου ράιχ! Προκειμένου να λεηλατήσει την πατρίδα μας και τη ζωή μας.

Γιατί η άρχουσα αναρχία δεν έχει και δεν σέβεται καμιά απ’ τις αρχές εκείνες, που χαρακτηρίζουν τις ευνομούμενες κοινωνίες. Και ιδιαίτερα της αρχές της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Που αποτελούν την πεμπτουσία της αντεξουσιαστικής κοινωνίας του Ευαγγελίου!

παπα-Ηλίας

15 Σχόλια

 1. Posted by Γιώργος Μεσσηνία on 31 Μαρτίου, 2012 at 3:26 μμ

  Χαιρετώ σε παπα-Ηλία!

  Το τραγικό φαινόμενο με όλο αυτό το πολιτικό αληταριό, είναι ότι κατακρεουργούν ανθρώπους, τους οδηγούν στην αναξιοπρέπεια και στην εξαθλίωση με τη χρήση ευλογοφανών επιχειρημάτων.
  Είναι σα να είχε λίπος ο οργανισμός ενός ανθρώπου και ο (νεοφιλελεύθερος) διαιτολόγος να του συνέστησε να πουλήσει τα νεφρά του για να χάσει βάρος.
  Και μάλιστα το αντίτιμο να πήγαινε στον ίδιο, αφού δεν μπορούσε ο «ασθενής» να τον πληρώσει με άλλο τρόπο.
  Σου λέει, ποια διατροφή και ποια δίαιτα, αυτά αργούν, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, πρέπει να χάσεις γρήγορα, πολύλα τα όργανά σου!
  Πρόκειται για συνδυασμό νοσηρότητας και βαρβαρικών αντιλήψεων.

  Δεν έστησαν σύγχρονο κράτος, δεν έδωσαν ευκαιρία για απασχόληση στον πρωτογενή τομέα ή όπου αλλού, άφησαν ορδές δυστυχισμένων συνανθρώπων μας να καταφθάνουν από τις χώρες της ανατολής στην ήδη πληγωμένη χώρα μας, πριμοδότησαν την ακροδεξιά για να φοβήσουν/αποπροσανατολίσουν τον κόσμο δεν έκαναν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ενώ παράλληλα…
  Παίξανε με τα στοιχεία, θεσμοποίησαν τους εκβιασμούς ως φυσιολογικές καταστάσεις, τρομοκράτησαν με τη βοήθεια των -έγκριτων κατά τα άλλα- ταλιμπάν της (παρα-)πληροφόρησης, και συνεχίζουν με το θράσος της απληστίας τους, να κατευθύνουν τους πάντες με ψευδεπίγραφα μηνύματα τρόμου και ενοχής.

  Δεν είναι δυνατόν να μην ακολουθηθεί το παράδειγμα της Ισλανδίας και να μην καθίσουν στο σκαμνί όλοι εκείνοι που επέβαλαν τη κτηνωδία και του πρώτου μνημονίου και του μεσοπροθέσμου προγράμματος, αλλά κυρίως του δεύτερου μνημονίου.
  Η κοινωνική πραγματικότητα είναι αμείλικτη και τα λόγια τους παχιά, όπως και η αναισθησία που τους διακρίνει.
  Δεν είναι τυχαίο που όταν έχουν ανάγκη από διαφήμιση παριστάνουν τους θεοσεβούμενους, εκκλησιάζονται, ταπεινολογούν δημόσια, ενώ όταν πρόκειται να αξιοποιήσουν ουσιαστικά και ως θεμελιακή αρχή τα λόγια του Χριστού ενοχλούνται και παριστάνουν τους φιλελεύθερους.
  Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως το κατεστημένο της εξουσίας θα έχει την εξέλιξη που του αξίζει και οι εκλογές θα διαψεύσουν τους πάντες.

  Απάντηση

 2. […] της αντεξουσιαστικής κοινωνίας του Ευαγγελίου! πηγή Share this:TwitterFacebookEmailMorePrintDiggLinkedInRedditStumbleUponTumblrPinterestLike […]

  Απάντηση

 3. Posted by papailias on 31 Μαρτίου, 2012 at 7:35 μμ

  @ Γιώργο

  Ευχαριστώ! Τα είπες όλα…

  Απάντηση

 4. […] papailiasyfantis 0.000000 0.000000 Μοιρασθῆτε τὸ ἑξῆς:EmailTwitterἘκτύπωσηFacebookΣᾶς ἄρεσε;Μοῦ ἀρέσειΔηλῶστε πρῶτος/-η ὅτι σᾶς ἀρέσει. Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας. ← Παγκόσμια πρωτοτυπία του υπουργού Εργασίας: Εισφορά υπέρ καταργούμενων Οργανισμών! […]

  Απάντηση

 5. Posted by Αντωνης on 31 Μαρτίου, 2012 at 9:24 μμ

  οι Αντεξουσιαστες είναι αντεξουσιαστες μονο στο όνομα.Στη πραγματικότητα πάντα ήτανε πράχτορες της εξουσίας.

  Απάντηση

 6. Posted by Αλέξανδρος on 31 Μαρτίου, 2012 at 9:50 μμ

  πλάκα κάνεις τώρα;;καταρχάς θα σας παρακαλέσω να ΜΗΝ στέλνετε emails με τέτοιο περιεχόμενο σε όποιον βρίσκετε. Κρατήστε τις απόψεις σας για τον εαυτό σας και τον κύκλο σας.Δεν με νοιάζει αν ο Χριστός ήταν αντεξουσιαστής. Εσείς όμως να μιλάτε για τους πολιτικούς και για το σύστημα που κατακλέβει τον λαό…εσείς;;ως εκπρόσωπος της εκκλησίας; ε δεν έχετε το δικαίωμα.Μεγαλύτερο κλεφταριό από το παπαδαριό δεν υπάρχει.

  Ένας Έλληνας.

  Απάντηση

 7. Posted by papailias on 31 Μαρτίου, 2012 at 11:31 μμ

  Αντώνη

  Πιστεύω ότι δεν είναι όλοι κατ’ όνομα αντεξουσιαστές. Είναι καλοπροαίρτοι άνθρωποι, που πλά ακολουθούν κάποιες αντιλήψεις λαθεμένες. Άλλωστε ας μην ξεχνούμε ότι ζούμε σ’ έναν κόσμο, όπου περισσεύει σε όλα τα επίπεδα και κυριαρχεί το ψέμα.

  Απάντηση

 8. Posted by papailias on 31 Μαρτίου, 2012 at 11:38 μμ

  Μεγάλε Αλέξανδρε

  Σας ενοχλούν οι αλήθειες. Θέλετε να κάνετε όργια και ο λαός να σωπαίνει.

  Κι αν δεν το κάνει έχετε το απύθμενο θράσος ν’ αντεπιτίθεστε.

  Αντί να νμτρέπεστε, που εσείς τα τρωκτικά και οι μεγαλοαπατεώνες πάτρωνές σας φέρατε με τις αλλεπάλληλες προδοσίες την πατρίδα σ’ αυτό το άθλιο κατάντημα.

  Κι όσο για την προσωπική μου περίπτωση σε παραπέμπω στο μπλογκ μου «αντιδεσποτικός», όπου μπορείς να ενημερωθείς πληρέστερα…

  Απάντηση

 9. Posted by papailias on 31 Μαρτίου, 2012 at 11:42 μμ

  Από το «αιέν αριστεύειν»:

  3 ἀπαντήσεις στὸ Κυριακή των αντεξουσιαστών….

  Ὁ/ἡ ΙΩΑΝΝΗΣ γράφει:
  31 Μαρτίου 2012, 21:23

  Εξαιρετικός παπα Ηλία….

  Ἀπάντηση

  Ὁ/ἡ papailias γράφει:

  31 Μαρτίου 2012, 23:23

  Ιωάννη

  Ευχαριστώ για την επικοινωνία. Εξαιρετικό είναι το Ευαγγέλιο. Που δεν ακούγεται η φωνή του, αλλά η φωνή των συμβιβασμένων-δήθεν-εκπροσώπων του.

  Ἀπάντηση

  Ὁ/ἡ ΙΩΑΝΝΗΣ γράφει:

  31 Μαρτίου 2012, 23:38

  Κι εγώ έχω γράψει κάτι παρόμοιο αλλά ποιος ακούει…

  Η μάλλον καλύτερα…ποιος καταλαβαίνει….

  Οι άχρηστοι κατάφεραν να έχουν βάλει την Ορθοδοξία και το Ευαγγέλιο στα μέτρα των Καθολικών και του κάθε υποκριτή που νομίζει ότι μπορεί να είναι κριτής της αλήθειας.

  Αλλά παπά μου…..λίγος καιρός έμεινε για να δουν όλοι την αλήθεια θέλουν δεν θέλουν…

  Απάντηση

 10. […] Κυριακή των αντεξουσιαστών…. Filed under: ΑΡΘΡΟ,ΕΛΛΑΔΑ — ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ @ 00:05  παπα-Ηλίας […]

  Απάντηση

 11. Posted by papailias on 2 Απριλίου, 2012 at 8:02 πμ

  Ανέστη

  Ο Πάπας είναι ένας μονάρχης, ωσάν τους Λουδοβίκους. Η παπική εκκλησία είναι απόλυτη μοναρχία. Ενώ η «δική μας» είναι ολιγαρχική.
  Αφού η ολιγαρχία των δεσποτάδων «αποφασίζει και διατάσσει» ερήμην του λαού.

  Σχετικά με την «ένωση» των εκκλησιών; Οι καπεταναίοι μπορεί να ενωθούν. Μπορεί κιόλας να έχουν ενωθεί. Αφού ενεργούν, όπως προανέφερα, ερήμην του λαού.

  Η ψυχή όμως και η καρδιά του ορθόδοξου λαού δεν κολλάει με τους παπικούς. Και πολύ περισσότερο με τους διαμαρτυρομένους. Άλλο χνώτο εκείνοι, άλλο χνώτο εμείς.

  Στην καταστροφή της ορθόδοξης Σερβίας υπήρχε και θρησκευτικός δάκτυλος. Και στην τωρινή καταδρομή σε βάρος των ορθόδοξων Ελλήνων υπάρχει επίσης. Ιδιαίτερα του προτεσταντισμού και του σιωνισμού…

  Απάντηση

 12. Στη δική μας όμως την κοινωνική πυραμίδα ο λαός θα είναι πάνω και κάτω όσοι θέλουν να τον υπηρετούν.
  Ανώτεροι μεταξύ σας δεν θα είναι αυτοί, που περισσότερο θα καταπιέζουν και θα ληστεύουν το λαό, αλλά εκείνοι, που θα τον υπηρετούν.

  Απάντηση

 13. Posted by papailias on 3 Απριλίου, 2012 at 5:34 μμ

  3Σχόλια )

  Blogger Ο/Η BUTTERFLY είπε…

  ΑΧ Πατερ μου! Αν συνεχισεις να λες αληθειες, σε βλεπω να σε αφοριζουν οι…εκλεκτοι εκπροσωποι του Κυριου!

  31 Μαρτίου 2012 1:27 μ.μ.

  Blogger Ο/Η παπαηλιας-υφαντης είπε…

  @ BUTTERFLY

  Ο Χίτλερ έχει πει: Έχουμε πολλούς τρόπους, για ν’ αντιμετωπίζουμε τους αντιφρονούντες…

  Κάποιους απ’ αυτούς επεστράτευσαν οι «εκλεκτοί» του Κυρίου, για να κάμουν το βίο μου αβίωτο.

  Περισσότερες λεπτομέρειες στο μπλογκ μου «αντιδεσποτικός»….

  31 Μαρτίου 2012 7:30 μ.μ.

  Blogger Ο/Η marianaonice είπε…

  ο Χριστός είναι αντεξουσιαστής!
  Μα γι’ αυτό τον σταύρωσαν!!

  Τι άλλη απόδειξη χρειαζόμαστε;

  31 Μαρτίου 2012 10:23 μ.μ.

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: