Φωνή Προδρόμου….

Τα περιστατικά, που αναφέρονται στο Ευαγγέλιο, συνέβησαν, σύμφωνα με τη στερεότυπα επαναλαμβανόμενη φράση, «τω καιρώ εκείνω»…

Αλλά, όπως θα έλεγε και ο Θουκυδίδης, είναι και «κτήμα ες αεί χρήσθαι». Με την έννοια ότι επαναλαμβάνονται διαχρονικά. Και μάλιστα στις μέρες μας με αξιοθαύμαστη και δραματική επικαιρότητα:

Χαρακτηριστικό παράδειγμα;

Τα γεγονότα της Παρασκευής (6-1-12), κατά τη γιορτή των Θεοφανείων:

Οπότε κάποιοι σύγχρονοι Ηρώδες, που έχουν αποκεφαλίσει την Ελλάδα και την Ελευθερία της, έσπευσαν να τιμήσουν, κατά το ειωθός, τη γιορτή του αγιασμού των υδάτων.

Στην οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, ο απαράμιλλος υππέρμαχος της δικαιοσύνης,Πρόδρομος!

Το κεφάλι του οποίου έκοψε, ως γνωστόν, ο μεγαλειότατος Ηρώδης, με το πρόσχημα ότι προσέβαλε τη βασιλική του μεγαλειότητα. Αλλά στην πραγματικότητα μόνο και μόνο, επειδή τόλμησε να του πει την αλήθεια. Την οποία μισούσε θανάσιμα. Όπως και όλοι οι Ηρώδες όλων των εποχών. Παρότι την καπηλεύονται ξεδιάντροπα….

Με αποτέλεσμα το κομμένο κεφάλι του Προδρόμου να φωνάζει, έκτοτε, δια μέσου των αιώνων, το «ουκ έξεστί σοι» (=δεν σου επιτρέπεται) στους Ηρώδες όλων των εποχών, σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις: Όπως, βέβαια, και στη δική μας:

Όταν, εξ ονόματος της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων, το πλήθος, που παρευρισκόταν στον αγιασμό των υδάτων φώναζε, κάπως έτσι:

«Δεν σας επιτρέπεται να αντιπροσωπεύετε την Ελληνική Δημοκρατία. Γιατί την καταπροδώσατε σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους τρόπους. Αφού παραδώσατε το λαό της και την ίδια, σκλάβους στους εχθρούς τους. Προκειμένου να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα εκείνων και τα δικά σας.

Η Ελληνική Δημοκρατία ανήκει στο λαό της, που εσείς καταδυναστεύετε και καταληστεύετε. Και απέναντι στον οποίο με τα ληστρικά και άδικα μέτρα σας επιδεικνύεται καθημερινά την άμετρη εχθροπάθειά σας και το θανάσιμο μίσος σας.

Κάποτε, που μεγαλουργούσαν οι Έλληνες, οι εφιάλτες ήταν οι δακτυλοδεικτούμενες αποτρόπαιες και, παραδειγματικά, αποδοκιμαζόμενες εξαιρέσεις.

Και μας φέρατε-αλίμονο- στις μέρες μας, σε τέτοιο σημείο ηθικής και εθνικής εξαθλίωσης, ώστε κάποιοι εφιάλτες να επικάθονται σε θώκους εξουσίας της πατρίδας μας. Και, χωρίς ενδοιασμούς και συστολή να οδηγούν τους Έλληνες στο εφιαλτικότερο από καταβολής του ελληνισμού κατάντημα!…».

Τέτοια, πάνω-κάτω, φώναζε το κομμένο κεφάλι του Προδρόμου με το στόμα του πλήθους.

Και οι μπράβοι και οι τραμπούκοι της κουστωδίας των εξουσιαστών έσπευσαν να συλλάβουν εκείνους, που τολμούσαν να λένε τέτοιες ανυπόφορες αλήθειες.

Και τους στοιχειοθέτησαν, λέει, κατηγορία για προσβολή των θεσμών. Και, βέβαια, τους παρέπεμψαν να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία…

Για να κατατρομοκρατήσουν, προφανώς, και να φιμώσουν το λαό. Και σε τελική ανάλυση, να τον…αυτοκτονήσουν!

Όπως δυστυχώς συνέβη σε περίπου δύο χιλιάδες- με ραγδαία προϊούσα κλιμάκωση- μέχρι τώρα. Των οποίων, πρόδηλα, οι αυτοκτονίες είναι, ουσιαστικά, δολοφονίες!…

Ενώ, αν υπήρχε και ίχνος έστω ηθικής και εθνικής ευαισθησίας θα έπρεπε, οι οποιοιδήποτε Ηρώδες, προ πολλού, να γκρεμοτσακιστούν από τους θώκους.

Και να πάνε στον αγύριστο. Μήπως κάποτε ο λαός μπορέσει να ξεχάσει ατούς, που έγραψαν με τον αδηφάγο βίο τους και τη ληστρική πολιτεία τους τον έσχατο εξευτελισμό της ιστορίας του.

Αλλά ας μην τρέφει κανείς αυταπάτες πως οι όποιοι ορκισμένοι στην πεντάλφα της προδοσίας και της τοκογλυφίας έχουν αυτιά ν’ αφουγκραστούν τη φωνή του Προδρόμου…

παπα-Ηλίας

Advertisements

10 Σχόλια

 1. […] παπα-Ηλίας Διέδωσε τοPrintEmailLike this:LikeBe the first to like this post. […]

  Απάντηση

 2. 11 Σχόλια από ΟΛΥΜΠΙΑ to “Παπά-Ηλίας : Φωνή Προδρόμου….”

  Απλός Έλληνας χωρικός είπε:

  Παπα-Ηλία, Άξιος

  Νικήτας Αποστόλου κάτοικος Ιωαννίνων είπε:

  Ο Παπα Ηλίας μήλησε όπως θα μιλούσε ο Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και στάθηκε δίπλα στο λαό μπράβο του. Οι 70 τόσοι Επίσκοποί μας γιατί αποστασιοποιούνται από την ρίζα των προβλημάτων του λαού? Δεν καταλαβαίνουν οτι συμπεριφέρονται σαν τους Φαρισαίους, όταν αρκούνται μόνο στην οργάνωση μερικών συσιτίων?

  Απάντηση

  ΜΑΧΗΤΗΣ είπε:

  Για τους απίστους…..

  Το ότι τα νερά του Ιορδάνη στρέφονται προς α πίσω πως εξηγείται…?

  αγαθος μαχητης

  Κερκυραίος είπε:

  Δηλαδή το “θαύμα” αυτό οδηγεί εύθεώς στο συμπέρασμα ότι μιά και μόνη η αληθής πίστη και μάλιστα η δική σου; Με ποιά επαγωγική μέθοδο;
  Αχ, καημένο πόπολο!

  Καί έλα να σου δείξω εγώ καμμιά δεκαριά ποτάμια να γυρίζουν ανάποδα! Χωρίς την παρουσία πνεύματος εν είδει περιστεράς. Χωρίς καν να διανοηθώ να σταυροκοπηθώ! Διότι στην ζωή μου προασπάθησα πολύ να βγάλω τον εαυτό μου από την βλακεία του πόπολου!

  Κερκυραίος είπε:

  Και ιδίως να ξεφύγω από αυτούς που διασπείρουν και διαιωνίζουν την βλακεία!

  Миша είπε:

  Εστω ότι έχεις ενα μη εξηγήσιμο φαινόμενο να εξελισσεται μπροστά τα μάτια σου.
  Είναι ματαιοπονία να προσπαθήσεις να πείσεις πως αυτο που βλέπεις δεν συμβαίνει ή συμβαίνει ανεξαρτητα από τα όσα ισχυρίζονται οι πιστοί…
  Οφείλεις τουλάχιστον να τηρήσεις στάση παρατηρητή μέχρι να έχεις την πληροφόρηση που θέλεις για να καταλήξεις σε συμπεράσματα σχετικά με την αυθεντικότητα του συμβάντος.
  Τέτοια λέει και ο Καλόπουλος κι έχει γινει ρόμπα με τον φωσφόρο του…

  Κερκυραίος είπε:

  Μίσα,
  έλα να σου δείξω εγώ ποτάμια να κάνουν το ίδιο, αλλά πλέον θα σε υποχρεώσω να παπαγαλίζεις ότι σου λέω εγώ, και μόνον εγώ! Θα υποχρεωθείς να πιστέψεις σε ότι εγώ γουστάρω! Και ότι πετάει ο γάΙδαρος!

  Миша είπε:

  Όχι δεν είναι έτσι.
  Αν στο συγκεκριμένο σημείο το φαινόμενο επαναλαμβάνεται μονο μια φορά το χρόνο, την συγκεκριμένη ημερομηνία και την ώρα που ψάλλουν οι ιερείς τότε οφείλεις να το δείς και να το εξετάσεις ως , κατά το δυνατον, απροκατάληπτος παρατηρητής
  Αν γινεται και άλλες φορές , τυχαία , τότε είμαι μαζί σου….
  Το ίδιο ισχύει και για το άγιο Φως που υπαινίχθηκα παραπάνω και εξελίσσεται στην ίδια περίπου περιοχή.
  Η αντικειμενική παρατηρηση σου επιτρέπει να διαπιστώσεις αν κάτι συμβαίνει πράγματι. Τώρα τι βρισκεται από πίσω είναι υπόθεση για το επόμενο στάδιο.
  Μπορεί πχ να πηγαίνει ένας χοντρός παπάς κοντά στο νερό και να ασκεί παλιρροϊκή έλξη στα νερά του Ιορδάνη, όπως κάνει το φεγγάρι στο στενό του Ευρίπου… 🙂

  Κερκυραίος είπε:

  Παπα-Ηλία, προσωπικά σε σένα συγχαρητήρια!
  Αλλά μόνο σε εσέ, σαν Ηλία και Έλληνα πολίτη!

  Απο εκεί και πέρα να τα βάζεις με τους πολιτικούς για εμπαιγμό και εξαθλίωση του λαού πολύ πάει! Δηλαδή το να αναφέρεσαι μόνο στους πολιτικούς και δη στους συγεκριμένους!
  Το συνάφι σου και τους ομοίους σου που τους βάζεις;
  Όχι μόνο τώρα αλλά και διαχρονικά για 16 αιώνες!
  Η “Εκκλησία” να δεις εμπαιγμό, να δεις εκμετάλλευση! Αλλά αυτό προφανώς θεωρείς θεάρεστον έργον!

  kostas είπε:

  Αλλά ας μην τρέφει κανείς αυταπάτες πως οι όποιοι ορκισμένοι στην πεντάλφα της προδοσίας και της τοκογλυφίας έχουν αυτιά ν’ αφουγκραστούν τη φωνή του Προδρόμου…

  δε χρειαζεται να αφουγκραστουν τιποτα.. μονο να δουν το κομμενο κεφαλι για να ξερουν τι τους περιμενει

  δεξιός ψάλτης είπε:

  Ο παπα- Ηλίας τα είπε πολύ καλά. Όμως, το αποτέλεσμα ήταν, ότι ο Ηρώδης πήρε το κεφάλι του Ιωάννη. Ο λαός ήξερε την αλήθεια, αλλά σιώπησε. Το θέμα είναι να μην έχουμε και μεις την ίδια συμπεριφορά. Η αντίσταση πρέπει να είναι δυναμική. Τέρμα τα λόγια.

  Κερκυραίε,

  ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε. Ο καθένας πιστεύει αυτό που θέλει. Εσένα γιατί σε πειράζει; Εμείς δεν ενοχλούμαστε με την πίστη σου. Αλλά γιατί τόση επίθεση, που αποκαλύπτει μίσος και εμπάθεια; Τι σε ενοχλεί από το Χριστό; Αυτά που είπε ή αυτά που έκανε;

  Απάντηση

 3. Καταρχήν ευχαριστώ για τα σχόλιά σας.
  Σχετικά με το πισωγύρισμα των νερών;
  Δεν το γνώριζα.
  Πάντως ολάκερο το σύμπαν είναι ένα απέραντο θαύμα!
  Μάλλον η απιστία, παρά η πίστη πρέπει να μας προβληματίζει.
  Το τι λέω εγώ για την Εκκλησία;
  Έχω πάνω στο θέμα αυτό αφιερωμένο το μπλογκ “αντιδεσποτικός”.
  Όποιος θέλει ας το επισκεφτεί, για να μάθει περισσότερα…

  Απάντηση

 4. Από «αιέν αριστεύειν»:

  Ὁ/ἡ ΙΩΑΝΝΗΣ γράφει:

  Εξαιρετικό….

  Απάντηση

 5. Posted by Σοφία Κου on Ιανουαρίου 9, 2012 at 8:53 μμ

  ευχαριστούμε, πάτερ. για το εξαιρετικό κείμενο!!
  το λιγοτερο που χουμε να κάνουμε είναι να το αναδημοσιεύσουμε

  Απάντηση

 6. Σοφία

  Ευχαριστώ! Καλή χρονιά!

  Απάντηση

 7. άλλα 3 σχόλια απ’ την ΟΛΥΜΠΙΑ:

  Κερκυραίος είπε:

  Με μια γρήγορη ματιά, παίρνω πίσω την κατηγορία μου.
  Δεν γνωρίζω βέβαια κιόλας τις θέσεις σας εκεί για να συνταχθώ μαζί σας και κατά πόσον. Για την στιγμή μου αρκεί που αναγνωρίζετε το πρόβλημα
  Πληροφοριακά είμαι παντελώς άθρησκος. Δεν τα έβαλα όμως ποτέ με τους απλούς λαϊκούς παπάδες που δίνουν τον αγώνα τους από την μεριά του λαού γιατί σε αυτόν ανήκουν, ούτε με τους απλοϊκούς πιστούς στους οποίους τουλάχιστον αναγνωρίζω αγαθές προθέσεις έστω και αν “πλανεύονται” από κάποιους!

  σάι είπε:

  υπάρχουν πολλοί απλοί παππάδες που είναι και αγνοί και πραγματικοί πονετικοί χριστιανοί και κυρίως ΕΞΥΠΝΟΙ χριστιανοί.

  τί εννοώ μ αυτό; ότι ζουν στην εποχή μας, αναγνωρίζουν τις προκλήσεις, αφουγκράζονται τις ανάγκες των πιστών, είτε πνευματικές, είτε υλικές και με πραότητα αναπτύσσουν λόγο ρεαλιστικό, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι από σάρκα κι οστά κι όχι οιονεί εξαυλωμένοι άγιοι

  μπορεί αυτή η στάση να απέχει φαινομενικά και προς στιγμήν από το ”γράμμα του νόμου” αλλά βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα στην καθημερινότητα του πιστού και του δίνει κουράγια και κίνητρο προσπάθειας

  ΜΑΡΙΑ είπε:

  Ὄχι, ΕΞΥΠΝΟΙ Χριστιανοί….ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ Χριστιανοί!

  ΜΑΡΙΑ είπε:

  Ρέ παιδιά,Σάϊ καί Κερκυραῖε…

  Διάβασα τώρα τά σχόλιά σας,”πόπολο” καί ” ἁπλοϊκοί”, ὅ ἕνας…

  “ζηλωτές καί ὄχι ἄνθρωποι τῆς πίστης”,ὁ ἄλλος…

  Μήπως νά παρκάρετε τό καλάμι ἀπ΄ ἔξω,νά μήν πιάνη καί χῶρο;;;;

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: