εκτός ορίων!…

Σε τηλεοπτική συζήτηση ο συνομιλητής προσπαθεί να αρθρώσει κάποιες σκέψεις. Αλλά ο συντονιστής της συζήτησης τον διακόπτει διαρκώς με τον τσαμπουκά των μεγαλοπαπαγάλων της δημοσιογραφίας:

-Απάντησέ μου! Στριγγλίζει επιτακτικά και καταιγιστικά…
Μα αυτό προσπαθώ να κάμω, λέει ο φιλοξενούμενος συνομιλητής, αλλά δεν με αφήνετε.
-Έτσι είμαι εγώ! Συνεχίζει να στριγγλίζει ο μεγαλοπαπαγάλος…

Το θέμα-όπως εκ των συμφραζομένων προέκυψε-ήταν κατά πόσο πρέπει να είναι σεβαστή η νομιμότητα:

Και η θέση του δημοσιογράφου ήταν ότι η νομιμότητα πρέπει να είναι σεβαστή σε κάθε περίπτωση. Και φαινόταν να τοποθετεί την άποψή του στη βάση του πλατωνικού Κρίτωνα:
Όπου ο Σωκράτης υποστηρίζει ότι πρέπει να υπακούμε στους νόμους, έστω και αν μας επιβάλλουν να πεθάνουμε. Κι αν δεν τους θεωρούμε σωστούς, ν’ αγωνιζόμαστε να τους αλλάξουμε…
Βέβαια αυτά τα έλεγε ο Σωκράτης στην εποχή της αθηναϊκής δημοκρατίας. Που μπορεί να ήταν η «δημοκρατία» της ολιγαρχίας των ελεύθερων πολιτών, αλλά ήταν άμεση. Και ο κάθε πολίτης είχε τη δυνατότητα να καταγγείλει τον άδικο νόμο. Και μέσα απ’ τις δημοκρατικές διαδικασίες να τον αλλάξει.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και σήμερα:

Οπότε η, λεγόμενη, «δημοκρατία» είναι ουσιαστικά η ολιγαρχία των τριακοσίων του δικομματικού πολιτικοοικονομικού κατεστημένου. Που με τους καλπονοθευτικούς νόμους παίρνει εναλλάξ την εξουσία.
Και βέβαια η συντριπτική πλειονότητα των νόμων, που ψηφίζει είναι καταφανέστατα εχθρική σε βάρος του λαού και αναφανδόν υπέρ των συμφερόντων της ολιγαρχίας του κατεστημένου.
Ο δε απλός πολίτης δεν έχει καμιά δυνατότητα, όχι μόνο ν’ αλλάξει τους άδικους νόμους, αλλά ούτε καν να ψελλίσει την αντίθεσή του.
Ιδιαίτερα μάλιστα όταν η καταιγιστική παραπλάνηση των ΜΜΕ τάσσεται αλληλέγγυη με την άδικη και συντριπτική, σε βάρος του λαού, νομιμότητα.
Σε σημείο ώστε ακόμη και ο εκπρόσωπος κάποιου κόμματος να μη μπορεί να διατυπώσει τη διαφορετική του θέση και άποψη. Πόσο μάλλον ο απλός πολίτης…

Του οποίου εκπροσώπου του κόμματος, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η θέση ήταν ότι ο μόνος τρόπος αντίδρασης του πολίτη είναι η ανυπακοή απέναντι στην άδικη νομιμότητα.

Θέση, που ακριβώς είναι ίδια με αυτή του Ευαγγελίου:

Όταν, λέει, το ιουδαϊκό συνέδριο διέταξε τους μαθητές να σταματήσουν την ευαγγελική τους δραστηριότητα, εκείνοι κάθετα και κατηγορηματικά τους αποκρίθηκαν:

«Πειθαρχείν δει Θεώ μάλλον ή ανθρώποις»!

Που σημαίνει, στην προκειμένη, αλλά και σε κάθε περίπτωση, ότι η νομιμότητα έχει ένα απαράβατο όριο: Και αυτό είναι η δικαιοσύνη!
Εφόσον η νομιμότητα κινείται μέσα στα όρια της δικαιοσύνης, ο πολίτης έχει ιερή υποχρέωση να την υπακούει.
Αλλά όταν, κινείται έξω από τα όρια της δικαιοσύνης, ο πολίτης έχει ιερή υποχρέωση να κινηθεί έξω από τα όρια της άδικης νομιμότητας.

Χωρίς όμως ποτέ να βγαίνει απ’ τα όρια της δικαιοσύνης!…

Της κοινωνικής βέβαια και όχι της άδικης νομικής δικαιοσύνης…

παπα-Ηλίας

https://papailiasyfantis.wordpress.com

Advertisements

13 Σχόλια

 1. Πολύ σωστή ανάλυση .
  Ευλογείτε πάντα πάτερ .

  Απάντηση

 2. Πολύ καλά τα λέτε Πατερ και φωνές σαν την δική σας έχουν τεράστια χρησιμότητα

  Απάντηση

 3. Posted by Κων. Κωνσταντινίδης on Φεβρουαρίου 4, 2011 at 7:06 πμ

  Οι περισσότεροι νόμοι, ιδιαίτερα δε των τελευταίων χρόνων, δεν έχουν καμία σχέση με την Δικαιοσύνη και το καλό της κοινωνίας. Είναι νόμοι που επιβάλλουν τη βία. Είναι νομοθετημένη τρομοκρατία, από καθεστώς-αυτό αφορά πολλες δεκαετίες- που μόνο κατ’ επίφαση είναι δημοκρατικό και δεν εκφράζει ούτε κατ’ ελάχιστο την κοινωνική δικαιοσύνη, πολλώ δε μάλλον την δικαιοσύνη του Θεού. Σε τέτοια περίπτωση ο λαός, οι πολίτες, ανεξάρτητα από πολιτικές ιδεολογίες ή θρήσκευμα, έχουν όχι μόνο δικαίωμα αλλά καθήκον, ιδιαίτερα εάν είναι χριστιανοί, να μην υπακούν σε αυτούς του νόμους, αλλά και να αγωνίζονται έμπρακτα ενάντια σε αυτούς τους νόμους και σε όσους και όποιο καθεστώς θέλει να τους επιβάλλει. Και επειδή απευθύνομαι σε ένα χριστιανικό περιβάλλον του φ/β, -αν έγραφα σε άλλο χώρο, που γράφω, θα τάλεγα αλλιώς και επιθετικά-, Οι χριστιανοί δεν υπάπουσαν σε νόμους μιάς ολόκληρης αυτοκρατορίας. Ο Χριστός που είπε αγάπα τον εχθρό σου, σε προσωπικό επίπεδο, όταν επρόκειτο για εχθρούς του λαού και του Θεού, αργυραμοιβούς και τοκογλύφους, σαν την σημερινή παγκόσμια ολιγαρχία του κεφαλαίου, πήρε το φραγγέλιο. Δείχνοντας ότι πρέπει και ν’ αντιδρούμε και ν’ αντιστεκόμαστε και να πολεμάμε την αδικία, τη βία και τον τρόμο. Η δε κρατική βία και επιβολή τρόμου με νόμους άδικους, είναι αυτή που φέρνει και την αντίδραση, αντι-βία, νέων και όχι ακαλλιέργητων ατόμων ΄που το «κράτος» ονομάζει «τρομοκράτες». Ποιό; το κράτος που υπακούει στα κελεύσματα των γκαουλάιτερ, που εφαρμόζει το δόγμα ΚΙΣΙΓΓΕΡ, σχέδιο Καλλικράτης τησ παιδείας, κλείνοντας σχολεία, φέρνοντας αναλφαβητισμό, χτυπώντας ανοικτά την ελληνική ιστορία και πολιτισμό. Το χτυπήστε τους έλληνες στη γλώσσα, την παιδεία, ιστορία , θρησκεία και πολιτισμό του ΚΙΣΙΓΓΕΡ, όλες οι κυβερνήσεις τον υπάκουσαν. Τώρα χτυπάν το λαό, φέρνοντάς τον σε επίπεδο Μπάγκλαντές για να τον εξαφανίσουν. Εάν τώρα δεν είναι η ώρα για ανυπακοή και αντίσταση στο καθεστώς της νομοθετημένης βίας και του τρόμου, τότε πότε είναι;

  Απάντηση

 4. @ pamvos

  Η ανάλυση δεν λέει τίποτε περισσότερο, από αυτά, που λέει το Ευαγγέλιο και φωνάζει η πραγματικότητα.

  Που, δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος του λαού ούτε τ’ ακούει ούτε τα βλέπει. Και ακολουθούν το καθεστώς της απατεωνίας….

  Και μάλιστα πάμπολλοι απ’ αυτούς φιγουράρουν και ως καλοί και ευσεβείς χριστιανοί…

  Απάντηση

 5. @ Λάμπρο

  Ολονών μας η φωνή έχει τεράστια σημασία.

  Γιατί το πνεύμα της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης είναι, που δίνει σε όλους μας κουράγιο.

  Γιατί, αν μη τι άλλο, νιώθουμε ότι οι φωνές μας δεν είναι «φωνές βοώντων εν τη ερήμω»….

  Απάντηση

 6. Κωνσταντίνε

  Και όμως, δυστυχώς, όπως και στο προηγούμενο σχόλιό μου αναφέρω, οι χριστιανοί είναι αυτοί, που περισσότερο στηρίζουν το άδικο και τρομοκρατικό αυτός καθεστώς.

  Που αποτελεί προέκταση του αρχιτρομοκρατικού καθεστώτος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Και των όπισθεν αυτών συνωμοτούντων σε βάρος των λαών και ημών γνωστών άγνωστων καθαρμάτων…

  Απάντηση

 7. Posted by Γιώργος Μεσσηνία on Φεβρουαρίου 4, 2011 at 12:36 μμ

  Όλη αυτή η συνθήκη του τηλεοπτικού κανιβαλισμού (και πάντα χορηγούμενου), αποτελεί προέκταση της καθημερινότητας που βιώνουμε, της αθλιότητας του κοινωνικού ρατσισμού.
  Στο πρόσωπο της «χ» που φέρνει δυστυχείς ανθρώπους στην εκπομπή της και τους περιγελάει λόγου χάρη, θα έβλεπα τον εργοδότη που κορδόνεται μπρος τον …κακομοίρη που ήρθε να του ζητήσει εργασία (χα! είμαι εργοδότηηηηης, είμαι εργοδότηηηης…), ή του μεγαλοπαπαγάλου (δημοσιογράφου) δικαστή που μπήκες φοβισμένος στο γραφείο του να κάνεις μια καταγγελία γιατί αδικήθηκες κάπου…
  Σημασία έχει, σε ποιον ανήκει το «νομιμοποιητικό» μέσο της ισχύος.
  Το προφίλ, όπως ααα! εγώ είμαι νεανική τηλεοπτική εκπομπή, είμαι «must», μοδάτος, η AGB με έχει στα κατάστιχά της ως άρχοντα, τώρα θα σας κουρελιάσω!
  Με απίστευτες ναρκισσιστικές εξάρσεις και με προκάλυμμα, το ..θυμοειδές ενός εντυπωσιακού τηλε-ξεσπάαματος, είμαι ο απόλυτος «μάγκας», βήχω και εύθυς δημιουργούνται εθιμικοί κανόνες δικαίου, όπου τυχόν εναντίωση σε αυτούς επισύρει τη ποινή του στιγματισμού και της κοινωνικής ρετσινιάς.
  Είμαι ο Τάδε ταγός της νεολαίας και τα λέω τσεκουράτα! ΤΕΛΟΣ!
  Όλο αυτό το παραλληρηματικό πρόταγμα φασισμού, στοχεύει διττώς:
  Από τη μια, στη καταστολή των αντιδράσεων στη «νόμιμη» αδικία και από την άλλη, στη διαμόρφωση ελεγχόμενης αντίδρασης, ΠΑΝΤΑ στα πλαίσια του πολιτικά ορθού και χωρίς ποτέ να θίγεται η κακή όψη της παγκοσμιοποιητικής πολτοποίησης των ψυχών, των σκέψεων, των ζωών μας, εν τέλει…
  Και επειδή σαν άνθρωπος, συμπαθώ όσους κάνουν λάθος ή αμαρτάνουν, αλλά σιχαίνομαι τους καθε λογής φαρισαίους, όλοι οι παραπάνω, δεν διστάζουν να περικλείονται από το μανδύα του… αντικαθεστωτικού, του επαναστάση, ή στην αντίπερα όχθη του άτεγκτου τιμωρού με το επιφανές προφίλ.
  Κοινή τους συνισταμένη;;;
  Όλοι μα όλοι τους ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ! ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ!
  και φυσικά, τη νομιμοποιητική ισχύ να το καθιερώσουν ως έναν άτυπο θεσμό.
  Είναι αυθεντίες!
  Και γω ξέρω πως αν δεν είχε κατέβει Ο Χριστός στη γη, η λέξη δικαιοσύνη, θα ανήκε σε αυτούς τους παλαβούς και οι ζέβρες θα απευθύνονταν σε ύαινες να βρουν δίκιο επικαλούμενες ότι τις καταδιώκουν λιοντάρια.
  Αλλά τι πιάνω στο στόμα μου τα θηρία της ζούγκλας;;;
  Αυτά είναι αγνά…

  Υ.Γ. Για πολλά χρόνια, δεν πίστευα συνειδητα Στον Χριστό.
  Όταν όμως, πέρασα από τη παιδική ελεγχόμενη από τα μέσα «ενημέρωσης» άρνηση – χειραφέτηση, βγήκα στη κοινωνία, ζυμώθηκα με το αληθινό περιβάλλον, άρχισα να διαπιστώνω γιατί τα λόγια και οι παραβολές του Ιησού, είναι τόσο αντιδημοφιλείς στους ισχυρούς, ή σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα είτε της καπιταλιστικής -ρασιοναλιστικής- δύσης, είτε της ισλαμοποιημένης -αναπτυσσόμενης- ανατολής, και παράλληλα τόσο εξαιρετικά δημοφιλείς στις κοινωνίες των ανθρώπων, τις οποίες επιχειρούν με κάθε βαρβαρότητα να χειραγωγήσουν ώσπου να διαβρωθούν πλήρως …
  …με το προκάλυμμα της χειραφέτησης και… για το «καλό» τους
  βεβαίως-βεβαίως!

  Απάντηση

 8. Επισημαίνεις ότι η θέση πως «ο μόνος τρόπος αντίδρασης του πολίτη είναι η ανυπακοή απέναντι στην άδικη νομιμότητα» είναι ακριβώς «ίδια με αυτή του Ευαγγελίου».
  Σκέψου να το αντιλαμβάνονταν αυτό οι άνθρωποι που γεμίζουν τις εκκλησίες ή παρακολουθούν τη θεία λειτουργία από την τηλεόραση! Να τους το εξηγούσαν οι κληρικοί. Να τους το έλεγαν οι μητροπολίτες και ο αρχιεπίσκοπος… Πως «ο πολίτης έχει ιερή υποχρέωση να κινηθεί έξω από τα όρια της άδικης νομιμότητας».
  Αλλά αυτό ακριβώς είναι που φυλάνε ως επτασφράγιστο μυστικό… Δηλαδή ΚΡΥΒΟΥΝ μια από τις σπουδαιότερες θέσεις του χριστιανισμού!

  Απάντηση

 9. @ Γιώργο

  Οι πάσης ψευτομάγκες είναι κούφιοι, που επιπλέουν στα βουρκόνερα του σάπιου κατεστημένου…

  Το Ευαγγέλιο χαρακτηρίζεται απ’ τους ξεπερασμένους ξεπερασμένο.

  Ακριβώς επειδή το φοβούνται και θέλουν τον αποπροσανατολισμό του κοπαδιού

  Για να καρπώνονται τα οφέλη του σκοταδιού.

  Απάντηση

 10. Οι κληρικοί είναι η κουστωδία του κατεστημένου, για να κρατούν θαμμένο το Ευαγγέλιο.

  Αν το αφήσουν να αναστηθεί θα βρεθούν αντιμέτωποι με την μανία του κατεστημένου και όχι μόνο θα χάσουν πολλά προνόμια, αλλά μπορεί να γίνουν και αντικείμενα διωγμού…

  Και γι’ αυτό παραμένουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία συμβιβασμένοι.

  Τόσο περισσότερο, όσο ψηλότερα βρίσκονται στην ιεραρχία.

  Απάντηση

 11. Posted by Σωφρόνιος Κάπας on Φεβρουαρίου 12, 2011 at 1:45 πμ

  Ασπαζόμενος τη δεξιά σου ΔΕΝ μπορώ παρά να εκφράσω τα συγχαρητήριά
  μου όχι τόσο για αυτά που γράφεις, αλλά για το ΠΩΣ τα γράφεις!Σε γνωρίζω από πολύν καιρό μέσω του ιστολογίου της «Αποτείχισης»,που
  αναρτά βέβαια, όσα το βολεύει και κυρίως, αν στρέφονται κατά της κυβέρνησης!Δε νομίζω ότι, ως παπάς κυρίως, είσαι ενταγμένος σε κανέ
  να κόμμα, αλλά οι άλλοι ΠΟΛΛΑΚΙΣ εκλαμβάνουν τα όσα γράφεις ως κομ-
  ματικά διο και τα εκμεταλλεύονται! Και πάλι επιζητών την ευχή σου, εύχομαι υιικώς ο Κύριος να σε έχει πάντα καλά και να γράφεις
  και εκφράζεις ΑΥΤΑ, που πιστεύεις!
  Υ.Γ. Δεν είμαι κληρικός μη σε παρασύρει το όνομα.Ήθελα πολύ να γίνω, αλλά μόλις κατάλαβα τον εαυτό μου και ότι είμαι ΑΝΞΙΩΤΑΤΟΣ για αυτό το λειτούργημα κατέπνιξα την επιυθμία μου!!
  Από τούδε θα είμαι ΤΑΚΤΙΚΟΤΑΤΟΣ επισκέπτης σου!!

  Απάντηση

 12. Η λειτουργική ευχή λέει: «Ουδείς άξιος»! Και βέβαια μόνο ο Θεός ξέρει την αληθινή «ιστορία» και διαδρομή του καθενός μας.

  Όχι δεν είμαι ενταγμένος σε κανένα κόμμα. Αλλά πιστεύω ότι ο κληρικός πρέπει να μιλάει για την κοινωνική πραγματικότητα με βάση το πνεύμα του Ευαγγελίου.

  Το να εκμεταλλεύονται τα όσα γράφει κάποιος έτσι κι αλλιώς είναι αναπόφευκτο.

  Αλλά οι καλοπροαίρετοι και οι οξυδερκείς βλέπουν και καταλαβαίνουν.

  Ευχαριστώ για την επικοινωνία και τα καλά σας τα λόγια. Εύχομαι να είστε πάντα καλά. Έτσι ώστε να αντλούμε κουράγιο ο ένας από τον άλλο.

  Απάντηση

 13. Posted by Σωφρόνιος Κάπας on Φεβρουαρίου 12, 2011 at 7:18 μμ

  Ευχαριστώ για την απάντησή σας! Το «Ουδείς άξιος» το γνωρίζω παιδιό
  θεν, ως «παπαδάκι», που ήμουν και μάθαινα ακούγοντας τις ευχές απ’ έξω! Όμως το θέμα είναι συνειδησιακό! Μόνο στο ψαλτήρι κατά καιρούς
  ανέβηκα και μου φαινόταν ότι μπορεί να πέσει ο πολυέλαιος στο κεφά-
  λι μου και θα ΕΠΡΕΠΕ!!Εδώ τέλος!Όταν θα έχω κάτι να γράψω είτε ως παρατήρηση είτε οτιδήποτε τότε θα σας απασχολώ!Καλή Κυριακή:Και «Φα
  ρισαίου φύγωμεν υψηγορίαν και τελώνου μάθομεν το ταπεινόν εν στενα-
  γμοίς» !! όλοι μας!

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: