«το ψυχογράφημα και το χρονογράφημα…»


Το Σάββατο είναι για τους Εβραίους ημέρα αυστηρής αργίας. Γι’ αυτό και κατηγορούσαν το Χριστό, που συχνά θεράπευε ασθενείς το Σάββατο.
Και ο Χριστός τους ρωτούσε: «Το Σάββατο επιτρέπεται να…

ευεργετούμε ή να κακουργούμε; Να σώζουμε τη ζωή των συνανθρώπων μας ή να τους δολοφονούμε»!
Και επειδή δεν τους συνέφερε και δεν τους άρεσε η ευνόητη λογική απάντηση, του απάντησαν με τον παραλογισμό του σταυρού. Όπως κάνουν και στην περίπτωση του παλαιστινιακού λαού.
Και είναι χαρακτηριστικό ότι στην τωρινή συγκυρία ξεκίνησαν τις δολοφονικές τους επιθέσεις το Σάββατο 27-12-08…
Που σημαίνει ότι μπορεί και τώρα- όπως και τότε- το Σάββατο να είναι για τους Εβραίους ημέρα αυστηρής αργίας, αλλά δεν έχουν ενδοιασμούς να το παραβιάσουν, όταν πρόκειται να διαπράξουν εγκλήματα σε βάρος των συνανθρώπων τους.
Επιβεβαιώνοντας έτσι διαχρονικά, το ψυχογράφημα, που τους έκαμε ο Χριστός «τω καιρώ εκείνω»…
Πιστεύεται ότι τα ναζιστκά αντίποινα των Εβραίων υπαγορεύονται από το μωσαϊκό νόμο. Αλλά ο μωσαϊκός νόμος λέει: «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος». Δεν λέει ότι για ένα Εβραίο πρέπει να δολοφονούνται δέκα ή εκατό-όπως στην τωρινή περίπτωση-Παλαιστίνιοι!
Τα ναζιστικά αντίποινα κινούνται στο χώρο της απόλυτης ύβρης. Στο χώρο του δαιμονικού. Πρόκειται για καταστροφικό αμόκ. Που αναπόδραστα είναι αυτοκαταστροφικό. Γιατί, ύστερα από την ύβρη, νομοτελειακά ακολουθεί η άτη (=η τιμωρία)…
Ο Χριστός ύστερα απ’ τα περίφημα «ουαί» του εναντίον των γραμματέων και των φαρισαίων λέει στην Ιερουσαλήμ, την αποκτείνουσα τους προφήτες: «Πόσες φορές θέλησα να προστατέψω τα παιδιά σου, όπως η κλώσα τα κλωσόπουλά της, και δεν θελήσατε. Γι’ αυτό την πώρωση θα ακολουθήσει η ερήμωση»…
‘Όπως και συνέβη. Και νομοτελειακά θα ξανασυμβεί. Όπως και για όλους εκείνους, που πιστεύουν ότι, με τον εκτροχιασμό του φαύλου κύκλου της βίας, είναι δυνατόν ποτέ να φτάσουν σε λιμάνι σωτηρίας και ευτυχίας….
Θα ξανασυμβεί. Έστω κι αν οι συντεταγμένες του ιστορικού χρόνου είναι διαφορετικές από εκείνες του χρόνου της ανθρώπινης ζωής…

παπα-Ηλίας


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: